Marten Verdenius: “Inspraak van consumenten is voor veel boeren niet vanzelfsprekend.” - Foto: Cor Salverius
Marten Verdenius werkt aan de oprichting van het Grond Verbond. Zijn droom is dat boeren, burgers en voedselverwerkers in de omgeving van Amsterdam samen bepalen hoe het omliggende landschap eruit ziet. Zijn zuivelbedrijf Moma stort een deel van de winst in het fonds.
De voedselketen is uitstekend georganiseerd – snel en efficiënt – maar de consument is zich totaal niet bewust van zijn invloed in de keten. Dat stoort Marten Verdenius. Steeds meer burgers willen weten waar hun voedsel vandaan komt, is zijn ervaring.
“Waarom zou je hen dan niet mee laten praten over de productie zelf? Maak ze betrokken, geef ze invloed, neem hun ideeën serieus en voer ze uit. Daar wordt iedereen gelukkig van; de consument, de verwerker en, niet in de laatste plaats, de boer.”
Leveren aan particulieren in plaats van horeca door corona
Verdenius verwerkt met een klein team medewerkers melk van enkele biologische veehouders uit de omgeving van Amsterdam. “Wij kopen van hen de melk, maken er zuivelproducten van en verkopen die aan de horeca in Amsterdam. Overigens nu even niet; vanwege de coronacrisis zijn we omgeschakeld van afzet aan de horeca naar levering aan particulieren. Die switch hebben we in een week gerealiseerd.”
Het zuivelbedrijf Moma is drie jaar geleden door Verdenius opgericht en is gevestigd op het melkveebedrijf De Groene Griffioen in Weesp (Noord-Holland). Inmiddels ligt de capaciteit op zo’n 20.000 liter per maand. Verwerking en afzet verlopen naar wens, maar Verdenius wil meer.
“Een consument kan door zijn aankoop in feite alleen achteraf goedkeuring geven voor de productieomstandigheden in de keten. Dat vind ik raar. Steeds meer consumenten hebben een mening over voedsel, ze vinden iets van het dierenwelzijn op veebedrijven of treuren om het verlies aan biodiversiteit in het boerenland. Laat ze daarom aan de voorkant meepraten met de boer en de verwerker. Dat schept verbinding in de keten en voorkomt kritiek en politiek gekissebis achteraf.”
Grond Verbond: platform voor burgers, boeren en verwerkers
Verdenius voegt daad bij woord. Hij heeft samen met enkele anderen het initiatief genomen tot de oprichting van het zogeheten Grond Verbond, een platform van burgers, boeren en voedselverwerkers in Amsterdam en omgeving. De groep gaat meedenken over de opzet van de lokale voedselketen.
Verdenius denkt groot, maar begint klein. “We starten met een landschapsfonds. Vanaf dit jaar stort mijn zuivelbedrijf Moma een derde van de winst op de rekening van het fonds. Donateurs zijn welkom. De leden van het verbond gaan samen bepalen welke natuur- en landschapsmaatregelen uit het fonds gefinancierd gaan worden. En de boeren die meedoen, gaan die maatregelen uitvoeren. Zij worden daar natuurlijk voor betaald.”
Lees verder onder de Instagram-foto
De bedoeling was om het Grond Verbond in drie bijeenkomsten met een groep geïnteresseerden handen en voeten te geven. En dan ook het landschapsfonds in de steigers te zetten. Vijftig mensen gaven zich op. De eerste bijeenkomst was uitermate geslaagd, zegt Verdenius. “Maar de coronacrisis gooit roet in het eten. We kunnen niet meer bij elkaar komen. We zijn nu bezig met een online-vervolg. We gaan natuurlijk door, maar dan op een andere manier.”
Landschap verfraaien en biodiversiteit bevorderen
Verdenius waakt ervoor om voor de muziek uit te lopen. Niet hij, maar de leden van het verbond gaan bepalen wat het fonds concreet gaat doen. Hij wil wel verklappen waar hij zelf aan denkt. “Mij lijkt het mooi om maatregelen te nemen die het landschap zichtbaar verfraaien en positief uitwerken op de biodiversiteit. Dan heb ik het bijvoorbeeld over de aanleg van bijenlinten, aanplant van rijen wilgen en het natuurlijk inrichten van slootranden. Of het plas/dras zetten van percelen om weidevogels meer leefruimte te geven.”
Hij is ervan overtuigd dat het landschapsfonds er komt. Komend najaar gaat de spa in de grond. “Dat fonds is een eerste stap. Mijn droom is dat alle boeren en tuinders in de wijde omgeving van Amsterdam zijn georganiseerd in lokale voedselketens. En dat veel burgers meepraten over de inrichting van de keten.”