Skip to content

Plantaardige gedragsverandering versnellen? Smaackmakers geeft tips

Voedselaanbieders vervullen een sleutelrol in de eiwittransitie. Zij kunnen consumenten bewegen bepaalde keuzes te maken. Hoe versnel je een plantaardige gedragsverandering? Smaackmakers geeft tips.

Updated on:
Interview
Retail
Afbeelding premium

Natascha Kooiman. Foto: Smaackmakers

Smaackmakers inspireert en begeleidt cateraars, horeca, food- en non-food bedrijven, overheids- en onderwijsinstellingen naar een duurzamer, en dus meer plantaardig, voedselaanbod en -beleid. Hoe zorg je voor deze gedragsverandering? Initiatiefneemster Natascha Kooiman geeft tips.

Natascha Kooiman is twaalf jaar geleden met Smaackmakers gestart vanuit de gedachte om de voedselomgeving te beïnvloeden. “Ik werkte als merkstrateeg voor een communicatieadviesbureau voor maatschappelijke merken”, blikt ze terug. “Hiervoor was ik veel aanwezig op duurzaamheidscongressen. Om naar een duurzamere wereld te transformeren, is de eiwittransitie een van de belangrijkste transities. Maar ondanks alle mooie gesprekken die over duurzaamheid werden gevoerd, bestond de catering van die congressen standaard uit voornamelijk dierlijke producten. Denk bijvoorbeeld aan melk en broodjes met kaas of ham. Ik vroeg me toen vooral af: Hoe kan het dat op een duurzaamheidscongres, het voedselaanbod totaal niet in lijn is daarmee? En hoe kan ik eraan bijdragen dat wij niet alleen praten over duurzaamheid, maar onze voedingskeuzes daar ook op aanpassen? Dat was mijn startpunt om met Smaackmakers te starten.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur