Skip to content

Grassa: ‘Melkveehouder als plantaardige eiwitproducent van de toekomst’

Grassa voorziet een nieuw verdienmodel voor melkveehouders: ze krijgen betaald voor melk én graseiwit. Het voeren van het overgebleven gras verlaagt de stikstofuitstoot.

Updated on:
Interview
Grondstoffen
melkveehouders grassa premium

Het verhaal klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar volgens Rieks Smook, algemeen directeur van Grassa, biedt de productie van graseiwit veel kansen voor melkveehouders. Foto's: Grassa

Gras is het grootste  eiwitgewas van Nederland, aldus Rieks Smook, algemeen directeur van Grassa. Door het gras een extra verwerkingsstap te laten ondergaan, kan overtollig eiwit uit het gras  worden gewonnen. De extra verwaarding zorgt voor een nieuw verdienmodel voor de boeren. Bovendien gaat hierdoor de stikstofuitstoot omlaag.

“Er is ontzettend veel gaande in de agrarische sector. Boeren moeten duurzamer gaan produceren. Daar moet echter een goed verdienmodel tegenover staan. Met grasraffinage ontsluit je een eiwitbron die overal geproduceerd kan worden”, legt algemeen Rieks Smook, directeur van Grassa, uit. Bovendien is gras ook nog eens een heel geschikte eiwitbron. “Het graseiwit heeft een hogere nutritionele waarde dan soja en is lokaal beschikbaar. Het verhaal klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Maar we hebben het aan alle kanten bekeken en gevalideerd.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur