Het kleur- en smaakneutraal maken van het graseiwit is volgens Grassa een nieuwe ontwikkeling. Foto's: Grassa
Graseiwit heeft een hoge voedingswaarde en groeit op grote schaal in Nederland. Dat maakt het een duurzaam lokaal geproduceerd alternatief voor soja, aldus Rieks Smook, algemeen directeur van Grassa. De groene kleur en bittere smaak zorgden voor uitdagingen. Hier is echter recentelijk een oplossing voor gevonden. Grassa heeft een manier gevonden om het gras te verwerken tot een smaak- en kleurneutraal eiwit.
Eiwit uit gras - en andere bladgewassen zoals spinazie en suikerbieten - heeft een hoge voedingswaarde. âPer hectare kun je uit deze gewassen het meeste eiwit halenâ, vertelt Rieks Smook, algemeen directeur van Grassa. In de verwerking zijn echter uitdagingen. âHet graseiwit heeft een groene kleur en een vrij sterke smaak. Als je het eiwit vers wint, dan smaakt het naar spinazie. Maar als je het gaat drogen, wordt het bitter. Daarmee zijn de kansen voor de humane sector erg beperkt. Voor brede toepassing in de humane sector is kleur- en smaakneutraal eiwit nodig.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp