Skip to content

Grassa ontwikkelt smaak- en kleurneutraal graseiwit

Grassa kan uit gras een smaak- en kleurneutraal eiwit winnen. Het graseiwit is een potentiële sojavervanger in humane voeding.

Updated on:
Interview
Innovatie
grassa graseiwit premium

Het kleur- en smaakneutraal maken van het graseiwit is volgens Grassa een nieuwe ontwikkeling. Foto's: Grassa

Graseiwit heeft een hoge voedingswaarde en groeit op grote schaal in Nederland. Dat maakt het een duurzaam lokaal geproduceerd alternatief voor soja, aldus Rieks Smook, algemeen directeur van Grassa. De groene kleur en bittere smaak zorgden voor uitdagingen. Hier is echter recentelijk een oplossing voor gevonden. Grassa heeft een manier gevonden om het gras te verwerken tot een smaak- en kleurneutraal eiwit.

Eiwit uit gras - en andere bladgewassen zoals spinazie en suikerbieten - heeft een hoge voedingswaarde. “Per hectare kun je uit deze gewassen het meeste eiwit halen”, vertelt Rieks Smook, algemeen directeur van Grassa. In de verwerking zijn echter uitdagingen. “Het graseiwit heeft een groene kleur en een vrij sterke smaak. Als je het eiwit vers wint, dan smaakt het naar spinazie. Maar als je het gaat drogen, wordt het bitter. Daarmee zijn de kansen voor de humane sector erg beperkt. Voor brede toepassing in de humane sector is kleur- en smaakneutraal eiwit nodig.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur