Skip to content

Reststroom van pompoenpitolie als kansrijke, eiwitrijke grondstof

Bij de verwerking van pompoenpitolie blijft een zeer eiwitrijke reststroom over. Deze kan voor veel toepassingen worden gebruikt. Bijvoorbeeld als grondstof voor vleesvervangers.

Updated on:
Interview
Grondstoffen
Pompoenpitolie premium

"We willen de bekendheid van pompoenpitolie in Nederland vergroten", zegt Edwin Smits. Foto's: Hans Prinsen

Gert en Edwin Smits uit De Heurne (Achterhoek) telen sinds 2020 oliepompoenen met als doel de pitten te winnen. Deze worden in allerlei producten verwerkt. Van geroosterde snacknoten tot olie. Ook voor plantaardige vleesvervangers zien zij kansen. “Bij de verwerking van olie blijft een zeer eiwitrijke reststroom over. Deze kan voor veel toepassingen worden gebruikt.”

Vijf jaar geleden ontstond het idee om pompoenpitten te telen. “Op een markt raakten we met een vrouw in gesprek die in haar moestuin oliepompoenen teelde”, blikt Edwin Smits van Smits Landwinkel en Groentekwekerij terug. “De pitten werden er met de hand uitgehaald en zongedroogd. Het was een prachtig verhaal, dat ons niet meer heeft losgelaten. Er worden in ons land wel verschillende pompoenen geteeld, maar geen oliepompoenen voor het zaad. Waarom niet? Daar besloot ik onderzoek naar te doen.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur