Skip to content

Varkenshouders zelf de markt op met Goeieworst

Updated on:
Interview
Sustainable food
Wilbert Egelmeers in Wanroy (N.-Br.) is 1 van de 5 varkenshouders die via Eigezwijns varkensworst verkoopt met nadrukkelijke kringloopgedachte. - Foto: Van Assendelft Fotografie - Van Assendelft Fotografie

Wilbert Egelmeers in Wanroy (N.-Br.) is 1 van de 5 varkenshouders die via Eigezwijns varkensworst verkoopt met nadrukkelijke kringloopgedachte. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Tijdens de Boerenbrunch op de Dam in Amsterdam deelden 5 varkenshouders worst uit. Onder de naam Eigezwijns willen ze met Goeieworst een eigen afzet opbouwen.

Een reclamespotje waarin opgeroepen werd tot minder eten van vlees triggerde varkenshouders Wilbert Egelmeers, Erik Geene, Peet-Jan van de Elzen, Aad van Leeuwen en Marcel Berkvens tot een projectgroep om uit te dragen hoe ver de kringloopgedachte op hun bedrijf al gaat. Onder de naam Eigezwijns bouwen ze aan eigen afzet.

Hoe is Eigezwijns ontstaan?

“Wij vinden dat we de kringloopfunctie van onze sector veel beter naar voren moeten brengen. Met Blonk Consultants hebben we onze CO2-footprint in kaart gebracht en wat we anders doen dan andere varkenshouders. Na een POV-project over ketenconcepten hebben we met HAS Hogeschool gekeken hoe we ons varkensvlees kunnen verwaarden.”

Verschilt jullie CO2-footprint sterk van andere bedrijven?

‘We produceren tussen de 1,8 en 3,7 CO2-equivalenten per kilo, ruim onder het landelijk gemiddelde. 70% van de footprint komt van het voer, daarnaast zit het in de stalemissies. Zelf voeren we mest af naar de verwerking. Hoe vaker je mest uit de stal weg haalt, hoe lager de emissie. Als viertal vleesvarkenshouders halen we een groot voordeel uit het voeren van bijproducten.”

Hoe past de CO2-footprint in jullie afzetverhaal?

“Er wordt steeds om duurzamere productie gevraagd. Wij denken op deze manier al aardig goed bezig te zijn. Samen met een slager hebben we een worst ontwikkeld met een extra ingrediënt. We zien een trend dat er minder vlees gegeten wordt, en daar bewegen we in mee door een hybride worst te maken. De slager voegt bonen en oesterzwamvoetjes toe. En kidneybonen, dat maakt het trendy. Die toevoeging maakt de worst ook smaakvoller en zorgt voor een nog lagere CO2-footprint. ”

In de eerste week van november lag jullie worst in de winkel. Hoe is de start bevallen?

“Door via regionale kranten en huis-aan-huisflyeren zijn we goed gestart bij 3 supermarkten in Overloon en Vierlingsbeek. Daarna zakte de verkoop wat in, een normale reactie op een nieuw product. Nu moeten we ons gaan inzetten om de verkoop lopende te houden.”

Hoe nu verder?

“Ons ideaal is vierkantsverwaarding. Nu moeten we naast ons gewone werk echt actief achter de afzetontwikkeling aan. Het mooiste zou zijn dat we er nog een paar supermarkten en cateraars bij krijgen. Dat kost tijd, maar de publiciteit van de afgelopen weken hebben we ook als prettig ervaren.”

Jullie zetten de vleesvarkens via de normale weg af, wat wordt de rol van Eigezwijns in die afzet?

“We willen 2 sporen bewandelen, met stukje eigen afzet, maar zeker ook met onze vaste afnemers kijken wat we met die lage CO2-footprint kunnen doen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat Van Loon daar ook over nadenkt. Wie weet kunnen we wat voor elkaar betekenen.”

Snel delen