TFH Holland koopt uitsluitend bedrijven aan in het midden- en kleinbedrijf. - Foto: TFH Holland
Wie investeert bij participatiemaatschappij TFH Holland wordt mede-eigenaar van een investeringsfonds, met eigendomsrechten. “We beleggen niet vanuit een bv”, legt Algemeen Directeur Nick Jacobs uit, “maar vanuit een coöperatie. We spreken dan ook niet over aandeelhouders, maar over leden. Als investeerder stap je rechtstreeks in het fonds, zonder banklening en dus zonder aflossingsverplichtingen, en deel je mee in de winst.”
De positie van het fonds is uniek in Nederland, vertelt Jacobs. “Allereerst door de bedrijven die we aankopen. Stabiele, volwassen bedrijven met een duurzaam groeiperspectief. We richten ons specifiek op de sectoren ICT, cyber security, voeding en gezondheid. Sectoren waarin de vraag naar diensten door toenemende digitalisering en vergrijzing het grootst is.”
Investeren in het MKB
TFH Holland koopt uitsluitend bedrijven aan in het midden- en kleinbedrijf. “Met meer dan 250.000 bedrijven zorgt het MKB voor ruim zeventig procent van de werkgelegenheid in ons land”, legt Jacobs uit. “Niet voor niets wordt het midden- en kleinbedrijf gezien als de motor van de Nederlandse economie.”
Participeren vanaf € 100.000
Veel in de kern gezonde MKB-bedrijven ervaren echter belemmeringen in het realiseren van hun groeiambities. Ambities die essentieel zijn voor de economische stabiliteit van ons land. Beleggingsfondsen in het MKB vereisen doorgaans zeer hoge instapdrempels, legt Jacobs uit. “Waardoor het in de regel niet gemakkelijk is voor particulieren om hierin te investeren.”
Instappen bij TFH Holland is daarom mogelijk vanaf € 100.000. “Particulieren kunnen zo makkelijker deelnemen en voor stabiele en innovatieve bedrijven wordt die volgende stap toch realiteit.” Het investeringsbedrag wordt over minimaal dertig MKB-ondernemingen gespreid, benadrukt hij. “Hierdoor is het vermogen van ondernemers beter bestand tegen onverwachte marktomstandigheden.”
Tekst gaat door onder de foto
Zo min mogelijk kans op waardedalingen
In feite neem je met meerdere investeerders zo min mogelijk risico, met kans op een zo hoog mogelijk rendement, vat Jacobs de werkwijze van TFH Holland samen. “Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf presteert beter dan welke andere beleggingscategorie ook, zeker in de sectoren waarin wij investeren, en draait eveneens stabiel tijdens recessies. Daarbij investeren we uitsluitend in volwassen bedrijven, van tien jaar of ouder, wat de kans op faillissement eveneens minder groot maakt. Door te investeren met eigen geld, heb je als investeerder bovendien niet te maken met bankleningen, waardoor de vaste lasten bij een recessie lager zijn. Dit alles levert beleggingen op met zowel groeimogelijkheden als een lagere kans op waardedalingen.”
Kennis delen
Door de coöperatiestructuur investeren beleggers in vermogen én kennis. “Onze beleggers zijn zelf doorgewinterde ondernemers met veel kennis van bepaalde branches en processen, waardoor ze financieel en intellectueel van meerwaarde zijn voor de MKB-bedrijven waarin zij investeren.”
Beleggers hebben zelf de keuze of ze hun kennis delen of niet, benadrukt Jacobs. “Dit is geen verplichting. Desondanks hebben we genoeg kennis in huis om de coöperatie verder uit te breiden én om MKB-bedrijven verder te helpen. Dit maakt ze dusdanig interessant om professionals in huis te houden, en om waardevolle nieuwe werknemers aan te trekken. Belangrijk om te kunnen blijven doorgroeien.”
De lijnen bij TFH Holland zijn kort, vertelt Jacobs. “Dat hoort bij de structuur van een coöperatie. Juist door elkaar regelmatig van feedback te voorzien, blijf je scherp en actueel. Uiteindelijk doen we het dan ook samen. Zodat de bedrijven waarin we investeren financieel gezond blijven en goede kapitaalbuffers opbouwen. Zo némen we weinig risico’s, maar vergróten we wel het risico op winst. En wat er vervolgens overblijft, keren we uit. Na verkoop gaat 90 procent van de winst uit de verkoop naar de beleggers en tussentijds keren we een jaarlijks rendement uit van 8 procent.”