Met een app kunnen werknemers gerechten van Join Program selecteren. - Foto's: Jordi Huisman
Maurits Tofohr, mede-oprichter van Join Program, werkt aan de âbedrijfscatering van de toekomstâ: een âplant-mindedâ maaltijdenaanbod met structureel minder afval. Om dit te bereiken maakt hij gebruik van techniek en data. Dit haalt de dag-tot-dagschommelingen in de vraag binnen bedrijven eruit, zodat er minder overproductie is.
Duurzame keuzes en zo weinig mogelijk voedselverspilling
Dat laatste is volgens hem ontzettend belangrijk. âToen wij in 2019 over ons concept nadachten, speelde dit al en het begrip is alleen maar belangrijker geworden. We willen allemaal een duurzame toekomst en zo bewust mogelijk omgaan met onze bronnen. Het is ook eigenlijk niet meer van deze tijd om dat niet te doen.â Uitgangspunt daarbij is zo weinig mogelijk verspilling en duurzamere keuzes. âOns hele systeem is erop gericht om voedselverspilling tegen te gaan. Dat doen we door slim gebruik te maken van techniek en data.âDoordat we zoveel data hebben over de eerdere bestellingen en bezoekersaantallen, kunnen we een goede voorspelling doen over het aantal te verwachten maaltijdenVooraf zo goed mogelijk plannen vormt daarbij het uitgangspunt. Tofohr licht toe: âWe onderhouden veel contact met de officemanagers van de internationale bedrijven waarmee wij samenwerken. Een week van tevoren geven zij aan hoeveel mensen er op een bepaalde dag aanwezig zijn en of er gasten langskomen. Daarnaast zien we via onze opgebouwde data precies hoeveel maaltijden, salades, soepen en broodjes er een maand of een jaar eerder zijn besteld.â âDoordat we zoveel data hebben over de eerdere bestellingen en bezoekersaantallen, kunnen we een goede voorspelling doen over het aantal te verwachten maaltijden en kunnen we de voorbestellingen vast produceren in onze centrale keuken in Diemen. Op de dag zelf kunnen de medewerkers via de app hun keuzes doorgeven. Door onze goede voorspellingen kunnen we dag-tot-dag schommelingen in vraag uitmiddelen en is er minder waste.â
Voedselresten alsnog verwaarden
Mocht er onverhoopt toch voedsel overblijven, dan probeert Join Program dat alsnog zoveel mogelijk te verwaarden. âWe bieden de overgebleven producten via onze app als Too good to go aan de werknemers van de bedrijven aan. Uiteraard voor een andere prijs of gratis. Mochten er daarna nog voedingsresten overblijven, dan geven we deze een andere bestemming.â âAl onze waste wordt gewogen. Daardoor krijgen we ook data binnen over wat en hoeveel we verspillen en kunnen we kijken hoe we onze productie verder kunnen verbeteren en ons proces kunnen optimaliseren om de verspilling nog verder terug te dringen.âProducten van het seizoen en van dichtbij
Het aantal foodmiles vindt Tofohr belangrijk. âWe houden volop rekening met de seizoenen. Bij ons kom je geen producten tegen die niet uit het seizoen komen. We kijken eerst welke producten er binnen Nederland goed verkrijgbaar zijn. Mochten we bepaalde producten niet kunnen vinden, dan kijken we naar de het aanbod in onze omliggende landen en eventueel in de landen daaromheen.â Hierbij bieden de techniek en data van Join Program wederom voordelen. âDoordat we een goed zicht hebben op toekomstige bestellingen, kunnen we al heel vroeg afspraken maken met leveranciers. Dat zorgt ervoor dat we zeker zijn dat we onze bestellingen op tijd geleverd krijgen en vaak levert dit ook een inkoopvoordeel op.âWij kunnen bij ieder gerecht precies aangeven welke allergenen het bevat en wat de herkomst van de ingrediënten isAlle ingrediënten van alle maaltijden zijn in het datasysteem van Join Program opgenomen. âWij kunnen bij ieder gerecht een volledige declaratie plaatsen en precies aangeven welke allergenen een gerecht bevat en wat de herkomst van de ingrediënten is.â In de centrale keuken bieden de techniek en data tevens voordelen. âHiermee houden we onze processen, onze kwaliteit en stabiliteit goed in de gaten. Natuurlijk zijn onze koks superbelangrijk, maar daarnaast willen we ook andere kennis opbouwen rondom het proces. Met onze programmaâs kunnen we in grotere volumes produceren met het behoud van kwaliteit. We willen zo efficiënt mogelijk produceren.â
Maaltijdaanbod afgestemd op afnemer
De maaltijden zijn helemaal afgestemd op de wensen van de internationale bedrijven. âHet is heel belangrijk om te weten wat je doelgroep is en wat hun wensen zijn. Internationale opdrachtgevers willen graag authentieke, verse en smaakvolle gerechten uit verschillende wereldkeukens. Soms programmeren we ook âall time favouritesâ, zoals een Mac ân Cheese, maar die moet dan ook echt helemaal top zijn.â Verder wordt veel afwisseling geboden. âOnze maaltijden zijn heel gezond, maar als werknemers een keer een âcheat-dagâ willen, dan hebben we bijvoorbeeld ook een burger in ons aanbod. Zo zorgen we voor een goede balans.â Na afloop kunnen de gasten via de app hun mening geven op de maaltijden.We bieden ook soms vlees- en visgerechten aan. Al zorgen we er wel voor dat deze niet het hoofdbestanddeel zijn van het menu[caption id="attachment_72134" align="alignright" width="300"] De maaltijden van Join Program zijn âplant-mindedâ. Het bedrijf biedt soms vlees en vis aan, maar dit is niet het hoofdbestanddeel van het menu.[/caption] De maaltijden van Join Program zijn volgens Tofohr niet plant-based, maar âplant-mindedâ. âElk gerecht dat we bedenken, heeft een plantbased-basis, maar we bieden ook soms vlees- en visgerechten aan. Al zorgen we er wel voor dat deze niet het hoofdbestanddeel zijn van het menu. We willen niet helemaal van dierlijke producten af, maar we dringen deze wel terug. âBij bedrijven werken natuurlijk veel verschillende mensen; sommigen eten overwegend plantaardig, terwijl anderen vleesliefhebbers zijn. Het is onze uitdaging om ons aanbod voor de hele doelgroep interessant te maken. Door smaakvolle plantaardige alternatieven te bieden voor vis en vlees, mooie fotoâs in onze app te plaatsen en met storytelling zien we dat iedere onderneming op het gebied van plantaardig eten grote stappen maakt. We kunnen bedrijven echt meenemen in de transitie. Steeds meer opdrachtgevers staan daar open voor.â
Join Program levert duizenden maaltijden per dag
Inmiddels belevert Join Program voor ongeveer twintig bedrijven duizenden maaltijden per dag. âWe merken duidelijk dat ons concept aanslaat en zitten in een lekkere groei. In de toekomst hopen we ons concept uit te rollen.â Daartoe ziet hij allerlei kansen. âBedrijfscatering heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Lekker en gezond eten en drinken wordt een steeds belangrijker onderdeel van de service van bedrijven richting hun werknemers. Niet voor niets worden cateringvoorzieningen steeds vaker in een meer centrale plek in het gebouw geplaatst.â De bedrijfscatering van de toekomst is volgens hem nog meer gericht op innovatie. âNaast een goede kwaliteit van de maaltijden, duurzaamheid en gezondheid moet je ook de infrastructuur goed op orde hebben om impact te kunnen maken. De rol van techniek en data wordt steeds belangrijker. Op dat gebied hebben we al heel veel stappen gemaakt en we blijven ons systeem steeds verder finetunen.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst