Onderzoeker Iris Rijnaarts-Modder wil vezels meer in de spotlight zetten. - Foto: Koos Groenewold
Vezels zijn het ondergeschoven kindje van de voedselwereld. Het eten van eiwitten is hip. Vezels zijn minder sexy, omdat ze vaak alleen worden gerelateerd aan de stoelgang. Dat is jammer, vindt onderzoeker Iris Rijnaarts-Modder en werkzaam bij WholeFiber. âZe hebben een zeer gunstige invloed op de gezondheid. Hier liggen volop kansen voor de voedselindustrie.â
Wat zijn prebiotische vezels?
In het tweede consortium stond de positieve werking van vezels centraal. âIn hoofdlijnen zijn er twee verschillende soorten vezels: een die wordt gefermenteerd door de bacteriën en de ander nietâ, legt Rijnaarts uit. âDe niet-fermenteerbare vezels trekken vocht aan en zorgen ervoor dat je darmen goed werken, waardoor mensen minder last krijgen van obstipatie. De fermenteerbare, prebiotische vezels zijn de voeding voor de goede bacteriën in onze darmen. Die goede bacteriën maken stofjes aan, de korte keten vetzuren, die onder andere ontstekingen remmen, het bloedglucose stabieler houden en ervoor zorgen dat er in de lever minder vet wordt opgeslagen.â Ook voor de darmen zijn ze goed. âZe zorgen voor een betere bescherming. In groente en fruit zitten meer fermenteerbare vezels, terwijl volkoren producten meer niet-fermenteerbare vezels bevatten.âPersoonlijk voedingsadvies om meer vezels te eten
Het onderzoek dat Rijnaarts uitvoerde, ging over het ontwikkelen van een persoonlijk voedingsadvies om mensen meer vezels te laten eten. âEr is een Vezel-UP tool ontwikkeld, waarmee deelnemers aan het onderzoek konden invullen hoeveel vezels ze aten. Daarna kregen ze direct feedback over de hoeveelheid en wat ze konden verbeteren.â De tool bleek ontzettend goed te werken. âZelfs drie maanden na het onderzoek was de vezelinname nog steeds aanmerkelijk hoger.â Daarna is een vervolgonderzoek gestart naar mensen met constipatieklachten. âWij zijn gaan kijken of we met reguliere voeding de klachten kunnen verminderen. Dat bleek het geval. Na vier weken was een duidelijk afname van de klachten te zien.â Wel merkte de onderzoekster dat het voor veel mensen lastig is om genoeg vezels per dag binnen te krijgen. âDe deelnemers die de Vezel-UP tool uitprobeerden, aten bij de start gemiddeld 21 gram vezels. Na vier weken aten ze gemiddeld 27 gram, terwijl de aanbeveling is om per dag tussen de 30 en 40 gram vezels te eten.âLees ook: Gezond eten vereist samenwerking en gepersonaliseerd advies
Vezelrijke witlofwortel in product van WholeFiber
[caption id="attachment_75063" align="alignright" width="225"] WholeFiber gebruikt witlofwortel, omdat dit een zeer vezelrijke groente is. - Foto: WholeFiber[/caption] Rijnaarts wil graag een bijdrage leveren aan het verhogen van de vezelinname en op die manier de gezondheid verbeteren. Zodoende koos ze voor een baan als manager clinical developments and implementations bij WholeFiber. âDit bedrijf is in 2013 opgericht door Fred Kaper. Hij zocht naar een product dat minimaal bewerkt is, maar veel positieve invloed heeft op ons microbioomâ, blikt ze terug. Uiteindelijk koos hij voor de witlofwortel (chicory root), omdat dit de meest vezelrijke groente is. âDe meeste groentes bevatten 2 tot 4 gram vezels. De witlofwortel bevat 22 gram vezels per 100 gram.â De teelt en productie vindt plaats in Flevoland, licht Rijnaarts toe. âNa de oogst worden de wortels gewassen, gesneden en gedroogd. Zo ontstaan heel krokante stukjes, die gemakkelijk aan een gerecht toegevoegd kunnen worden, zoals aan yoghurt, muesli of rijst. Doordat we de wortels drogen, is WholeFiber heel geconcentreerd in prebiotische vezels (85 gram per100 gram), vitaminen, mineralen en polyfenolen. Twee eetlepels van ons product levert je 10 gram vezels op. Dat staat gelijk aan vier volkoren boterhammen en is al een derde van de geadviseerde inname.âGeen voedingssuplement, maar 100% groente
Ze vindt het jammer dat WholeFiber vaak wordt verward met supplementen. âWij leveren 100% groente. Doordat de vezels nog hun oorspronkelijke structuur hebben, vindt het positieve effect geleidelijk over een grotere lengte van de darm plaats dan wanneer je prebiotische vezelpreparaten toevoegt die helemaal tot poeder zijn vermalen.â WholeFiber is nu een jaar op de markt. Zowel consumenten als professionals zoals diëtisten en artsen bestellen het, aldus Rijnaarts. Ze ziet ook het aantal verkooppunten verder uitbreiden. âOns product is naast online ook in steeds meer winkels, zoals drogisterijen, groente- en gezondheidswinkels verspreid over het land, te koop. We hopen dat ons product in de toekomst ook door de retail wordt aangeboden. Qua teelt en verwerking is dat in onze ogen ook realistisch.âVoor WholeFiber zet ik wetenschappelijke samenwerkingen op en kijk ik hoe we de onderzoeken het best kunnen vertalen naar de praktijkWholeFiber wil het eten van vezels leuker en interessanter maken, benadrukt Rijnaarts. âEen goede voorlichting is daarbij heel belangrijk. Op dat gebied hoop ik een bijdrage te kunnen leveren. Al mijn wetenschappelijk onderzoek is altijd praktisch geweest. Ik ben altijd op zoek naar een link met de realiteit en ik wil graag mensen helpen. Zodoende zet ik voor WholeFiber wetenschappelijke samenwerkingen op en kijk ik hoe we de onderzoeken het best kunnen vertalen naar de praktijk.â Inmiddels heeft promovendus Marie-Luise Puhlmann in Wageningen een onderzoek met WholeFiber afgerond. Rijnaarts licht toe: âDaarbij heeft ze aangetoond dat WholeFiber niet alleen een gunstige uitwerking heeft op het darmmicrobioom en de stoelgang, maar ook dat de bloedglucosewaarde bij mensen die in een voorstadium van diabetes zitten, wordt gestabiliseerd. Heel mooie resultaten dus.â
Meer onderzoek naar effect WholeFiber
Op dit moment is Puhlmann bezig met een onderzoek naar mensen met obstipatie om te kijken op welke manier WholeFiber klachten verlicht en loopt er in Maastricht een onderzoek naar het gebruik van WholeFiber door mensen met een voorstadium van diabetes. âHierbij worden nog langer en uitgebreider metingen verricht om nog meer inzicht te krijgen op het effect van de bloedwaarden. Daarbij worden bijvoorbeeld ook de lichaamssamenstelling en vetmassa meegenomen.â Verder is WholeFiber partner geworden van een Citizen Science Trial, uitgevoerd door Wageningen Universiteit en de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting. âDit onderzoek kijkt naar effecten van voeding op het darmmicrobioom en immuunsysteem. Met de resultaten van deze onderzoeken kunnen we verder in gesprek met gezondheidsprofessionals.âVolop kansen voor producten met toegevoegde vezels
Rijnaarts noemt deze onderzoeken heel belangrijk. âHet darmmicrobioom wordt steeds meer in verband gebracht met allerlei gezondheidsaspecten zoals ons mentale welzijn, diabetes, overgewicht en het risico op darmkanker en hart- en vaatziekten. Het eten van prebiotische vezels is dé manier om het microbioom te beïnvloeden. Daarom hopen we dat de goede eigenschappen van vezels nog meer in de spotlight worden gezet.â Ook voedingsmiddelenbedrijven kunnen een bijdrage leveren door meer minimaal bewerkte groenten toe te voegen, of door WholeFiber in hun producten te verwerken, zoals in granola, bakkerijproducten of als glutenvrije saladeverrijker. âHier liggen volop kansen.âLees ook: PreventiePromoter: kansrijke innovaties omzetten naar schaalbare producten
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst