Frank de Boeff ziet kansen in het opschalen van nieuwe technieken.
Bodec brengt nieuwe mogelijkheden en kansen voor procestechnologie in praktijk: van ontwikkeling en testen tot ontwerp en productie. Het bedrijf begeleidt zowel multinationals als start-ups uit binnen- en buitenland. âSamen kijken we hoe we processen efficiënter en duurzamer kunnen inrichten. Daarbij fungeren we echt als ideeëngeneratorâ, aldus mede-eigenaar Frank de Boeff.
Eigen proeffabriek
In 2012 werd besloten om een eigen proeffabriek op te zetten. Dat had twee redenen: âIn opdracht waren we nieuwe technologieën aan het scouten die wij zelf ook heel interessant vonden. We wilden deze graag verder ontwikkelen en in een testomgeving aan andere bedrijven laten zien. We hebben een prachtige locatie gevonden op de Suytkade naast de Groene Campus in Helmond. Mede door subsidieprogrammaâs konden we daar een proefproductie realiseren.âWij zijn echt het tussenstuk van het idee tot aan de marktDe faciliteit is circa 1.400 vierkante meter en draait inmiddels op volle toeren. âAls bedrijven een idee hebben, dan kunnen ze dat bij ons uittesten en vervolgens een proefproductie realiserenâ, legt De Boeff uit. âWij kunnen testen uitvoeren en processen verder ontwikkelen in onze proeffabriek en daarna kunnen wij productie voor hen opstarten en meedenken hoe hun fabriek ontworpen moet worden. Dat doen we zowel voor multinationals als voor start-ups. Wij helpen hen met onze kennis en ervaring. We vinden het leuk om na te denken over hoe we het proces zo efficiënt en duurzaam mogelijk kunnen inrichten.â Daarbij wordt altijd samengewerkt met partners. âWe bouwen zelf geen fabrieken en ook geen technologie. Wij zijn echt het tussenstuk van het idee tot aan de markt.â
Productie verzorgen
Ook wordt nagedacht over opschalen, het op de markt brengen van nieuwe producten en een verdere finetuning. âWe proberen de time to market te verkorten door zaken slim aan te pakken. Door efficiënter te werken met minder investeringen.â Daarna wordt met de productie gestart. âDe bedrijven kunnen kiezen: of ze starten hun eigen productielijn of ze laten de productie door ons verzorgen, totdat het volume te groot wordt. Afhankelijk van het product kunnen we tussen de 500.000 en 700.000 kilo produceren. Maar doordat we voor veel verschillende bedrijven de productie verzorgen, zijn we vooral met starts en stops bezig en wordt er heel veel schoongemaakt.âMinder risico
Inmiddels zijn al meer dan 75 start-ups geholpen. âVoor veel beginnende bedrijven is het lastig om een eigen productie te startenâ, weet De Boeff. âJe kunt vanuit het lab iets bedenken, maar dan weet je nog niet hoe de markt op het product reageert. Om daar achter te komen, moet je vaak duizenden of misschien wel tienduizenden kiloâs produceren. Je moet normaal gesproken dus eerst een kleine fabriek bouwen om te onderzoeken of er wel of geen markt voor je product is. Dat risico kunnen wij aanmerkelijk verkleinen door de productie te verzorgen.â De samenwerking heeft nog een ander voordeel: âTerwijl wij ervoor zorgen dat de productie wordt geoptimaliseerd, kunnen de bedrijven zich richten op het vermarkten van het product.â Inmiddels is zoân 60 tot 70% van de klanten afkomstig uit het buitenland, variërend van Noorwegen en IJsland tot Israël. âOok hebben we een aantal klanten in Canada, Amerika en Azië. Daarbij gaat het zowel om start-ups als om multinationals.â Over het soort bedrijven dat aanhaakt, kan De Boeff duidelijk zijn. âHet gaat vooral om ondernemers die zich richten op het verwaarden van reststromen. Daarnaast richten velen zich op plantaardige ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan geur- en smaakstoffen, eiwitten en vezels.âTerwijl wij ervoor zorgen dat de productie wordt geoptimaliseerd, kunnen de bedrijven zich richten op het vermarkten van het product
Eiwitten
De Boeff ziet veel kansen voor eiwitten uit algen, zeewier, bietenblad, tomatenstengels, et cetera. âHelaas gaat het hierbij om groene eiwitten, die ontkleurd moeten worden, omdat consumenten de groene kleur niet waarderen. Dat maakt het proces complex. Het zou beter zijn als de consument wat toegeeflijker wordt. Dan kan de industrie ook toegeeflijk worden en meer gaan toepassen.â Ander knelpunt: âOp het gebied van nieuwe gewassen wordt veel gekeken naar zeewier en algen, maar slechts weinigen willen deze aquatische biomassa verbouwen, omdat er geen grote markt voor is. Die markt ontstaat vaak pas als de prijs gunstig is en als er meer toepassingen ontwikkeld worden, waardoor de teelt toeneemt.âSamenwerking met toeleveranciers
De basisapparatuur in de faciliteit kan voor 80% van de projecten worden gebruikt, vertelt De Boeff. âVoor de overige 20% kunnen we technieken huren of leasen.â Het komt ook voor dat klanten nieuwe technieken inbrengen, bijvoorbeeld vanwege een patent, of omdat een apparaat specifiek voor die klant is ontwikkeld. Een andere optie is dat de apparatuur â als deze ook voor andere bedrijven interessant is â door Bodec zelf wordt aangeschaft. âWij zijn altijd geïnteresseerd in nieuwe technieken en werken hiervoor nauw samen met toeleveranciers. We proberen echt hét centrum te zijn voor de meest innovatieve technologie.â De toeleveranciers zelf zijn ook blij met de samenwerking. âAls we samen met de klant de productie testen en vervolgens opschalen, dan hoeven de toeleveranciers niet zelf grote proeffabrieken te realiserenâ, aldus De Boeff, die merkt dat momenteel vooral technologieën op het gebied van fermentatie en slimmere droogtechnieken in opkomst zijn. âOok het vergroten van de duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Met technologie proberen we het energiegebruik en/of het waterverbruik te verminderen en de productkwaliteit te verhogen.âVoedselverspilling
Bodec helpt ook voedselverspilling tegen te gaan. Daarbij gaat het volgens De Boeff om twee zaken: het volledig benutten van de grondstoffen â en dus ook reststromen â en het zoeken naar alternatieve grondstoffen. âWe hebben bijvoorbeeld voor een visverwerkend bedrijf een proces ontwikkeld om waardevolle grondstoffen uit visreststomen te halen. De vrijgekomen visolie wordt nu in capsules gestopt, de eiwitten worden gebruikt in sportdrankjes en -voeding en uit de huiden wordt collageen gehaald.âVoor duurzaam produceren zijn slimme technologieën nodigDuurzaam produceren wordt in de toekomst nog belangrijker, benadrukt hij. âDaarvoor zijn slimme technologieën nodig. Dat vraagt om samenwerking tussen de voedingsindustrie, de apparatenbouwers of softwaremakers en partijen die zich bezighouden met sensoring. Het vinden van voldoende geschoold personeel is moeilijk. Met automatisering kun je ervoor zorgen dat mensen op een slimmere en snellere manier aan informatie komen. Meten wordt steeds belangrijker. Daardoor wordt de efficiëntie verhoogd.â
Uitbreiding
De Boeff en Dekkers hebben allerlei toekomstplannen. âWe zijn in samenwerking met onze technologieleveranciers bezig met het uitbreiden van onze faciliteiten, zodat we onze opdrachtgevers langer kunnen helpen.â Een andere kans zien ze in het opschalen van nieuwe technieken om deze samen met partners in de markt te zetten. âMomenteel zijn we bezig met een droogtechnologie die een stuk efficiënter is dan de huidige technologieën en minder energie verbruikt.â Daarnaast willen de ondernemers start-ups nog meer ondersteunen. âIn samenwerking met een aantal investeringsfondsen willen we hen in kortere tijd naar een volwassen niveau brengen. Als de ideeën van een start-up aansluiten bij die van ons, dan lijkt het ons leuk om ook op een andere manier bij zoân bedrijf betrokken te zijn. Misschien niet als aandeelhouder, maar wel als adviseur.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp