Fruit Quality toont tijdens Sector Day een apparaat dat de fruitrijpheid en kwaliteitsontwikkeling meet. Foto: Herbert Wiggerman
Bij de Fruit Tech Campus in Geldermalsen staat technische innovatie in de complete keten centraal. âVooral de uitwisseling van data van boom tot schap is essentieelâ, benadrukt directeur Harrij Schmeitz.
[caption id="attachment_80597" align="alignright" width="200"] Geen innovatie komt tot stand zonder de mens, aldus Harrij Schmeitz. Foto: Herbert Wiggerman[/caption]Technologie
Schmeitz vindt het heel belangrijk om in de nieuwe campus de nadruk te leggen op technologie. âDe grootste uitdaging voor de sector is ons beeld in de markt. Vaak wordt het werk in de branche afgebeeld met mensen die fruit plukken op een houten laddertje en dit in een rieten mandje stoppen. Dat beeld is echter helemaal niet realistisch. In onze sector vindt juist heel veel technische innovatie plaats. Dat is de toekomst. En daarmee spreken we de jongere generatie aan.âDe grootste uitdaging voor de sector is ons beeld in de marktData is een heel belangrijk thema, weet Schmeitz. âHieraan hebben we ons Sensorlab gekoppeld. Met nieuwe concepten willen we de keten verder sluiten via FruitBridge: van boomgaard tot winkel. Zien is geloven. Daarom willen we heel veel technologie tonen. Een foto aan de muur is niet voldoende. Een weegschaal die kan vertellen welke appel er op de schaal ligt. Dat is een voorbeeld van een innovatie van de toekomst. âDeze ontwikkeling komt eraan. Houd hier rekening mee.â Dat is onze boodschap naar bedrijven.â
Systeeminnovatie
Naast technische innovatie moet er ook systeeminnovatie plaatsvinden, vervolgt Schmeitz. âTechnologie heeft immers impact op de toepassingen van ons systeem. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van plukrobots. Ik denk dat de huidige boomgaarden niet geschikt zijn om hiermee te werken. Er zijn aanpassingen nodig. Bijvoorbeeld in de vorm van hagen. Het gaat om een totaal ander concept. Sommige ondernemers zijn daar misschien sceptisch over. âAls we hagen plaatsen, dan plukken we minder kilogrammenâ, zeggen ze dan. Maar aan de andere kant kun je wel veel efficiënter werken en creëer je een hele interessante business case.âSociale innovatie
De derde stap is de sociale innovatie. âDat is de belangrijkste stap. Geen innovatie komt tot stand zonder de mens. Die moet erin geloven. Het is cruciaal om de sector maximaal mee te nemen.â De directeur benadrukt dat bij de Fruit Tech Campus niet alleen de telers centraal staan. âWe richten ons op de complete keten. Van veredeling tot aan de supermarkt. De retail kijkt met belangstelling toe wat hier gebeurt en komt regelmatig bij ons langs. Met name de uitwisseling van data van boom tot schap voor voedselveiligheid en trust is essentieel.âBranche erkende opleiding
Schmeitz is heel tevreden over de start. âSteeds meer cursisten weten ons te vinden. Dit jaar mogen we er al duizend verwelkomen. Inmiddels zijn we met een nieuwe branche-erkende opleiding Medewerker Fruitbedrijf gestart. Die was er nog niet, maar er was wel veel behoefte aan. We richten ons niet op leerplichtige studenten, maar op mensen die echt het vak willen leren, of zich verder willen laten bijscholen.â Ter illustratie noemt hij de cursus fertigatie. Het gaat om nieuwe technieken waaraan in het verleden geen aandacht aan werd besteed in de opleidingen. Wij vinden het belangrijk om dit soort nieuwe trainingen te ontwikkelen, helemaal van scratch af aan. Daarbij kiezen we maar voor de juiste experts, mensen die heel veel expertise hebben opgebouwd in hun werkveld.âWe richten ons niet op leerplichtige studenten, maar op mensen die echt het vak willen leren, of zich verder willen laten bijscholenDe campus wordt ook internationaal steeds bekender. âEr is heel veel belangstelling vanuit het buitenland. Maar onze prioriteit ligt in eerste instantie in ons eigen land. Op innovatie en educatie. Samen met de lokale overheden, het onderwijs en het bedrijfsleven.â Voor bedrijven is de Campus heel interessant, benadrukt Schmeitz. âMisschien leveren ze veel aan het buitenland, maar ze hebben ook een thuismarkt nodig om innovaties uit te testen en om zich verder te ontwikkelen.â
Sensor Day
Over de toekomst zegt Schmeitz: âIk denk dat we aan het begin staan van iets heel moois. Ons onlangs gehouden Future Fruit Forum event, met als thema âSensor Dayâ, is daar een mooi voorbeeld van. Aan de ene kant zie je startups, die hun oplossingen presenteren. Aan de andere kant zijn er studenten bezig om sensoren in elkaar te zetten. Dat is geweldig! Dat is het doel van onze campus. We willen de techniek van de toekomst laten zien aan de gebruikers. Daarbij vinden we het ook heel belangrijk dat de verschillende startups elkaar ontmoeten. Wellicht ontstaan er daardoor mooie vormen van samenwerking en kan er een versnelling van kennis plaatsvinden. Zo willen we ons concept steeds verder uitbouwen.â Dat wordt steeds belangrijker, benadrukt hij. âIn het Landbouwakkoord staat niet beschreven wat er gebeurt als de primaire sectoren hier weggaan. Maar wij realiseren ons hoe belangrijk het is dat de teelt in ons land behouden blijft voor de enorme maak-industrie in AgTech. Daarom pleit ik voor het porter-model. Clusters en regionale verbinding. Daar geloof ik heilig inâ.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst