Skip to content

AI in duurzame voedselsystemen: ‘Ethische, juridische en sociale aspecten essentieel’

Het meenemen van ethische, juridische en sociale aspecten in de technologische ontwikkeling, leidt tot een betere acceptatie. Dat zeggen hoogleraar Vincent Blok en senior-onderzoeker Mireille van Hilten.

Updated on:
Interview
Sustainable food
Afbeelding premium

Vincent Blok, hoogleraar techniekfilosofie en verantwoord innoveren. Foto: WUR

Hoe kan Artificiële Intelligentie (AI) een positieve bijdrage leveren aan duurzame voedselsystemen? Deze vraag staat centraal in het ELSA Lab van Wageningen University & Research (WUR). Hoogleraar Vincent Blok en senior-onderzoeker Mireille van Hilten zien veel kansen: “Het meenemen van ethische, juridische en sociale aspecten in de technologische ontwikkeling, leidt tot een betere acceptatie.”

AI is een veelbelovende toepassing, vertelt Vincent Blok, hoogleraar techniekfilosofie en verantwoord innoveren. “Tegelijkertijd zijn er ook allerlei zorgen. Als je de maatschappij niet op een goede manier bij technologische ontwikkelingen betrekt, dan ontstaat er weerstand. Daarom heeft de Nederlandse overheid besloten om te investeren in sociaal maatschappelijke vraagstukken rond AI-ontwikkelingen.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur