Skip to content

Doorbraak: varkenseiwit uit sojaboon om voedselproductie te verduurzamen

De genetisch gemodificeerde ‘Piggy Sooy’ boontjes van Moolec Science bestaan voor 5 tot 10% uit varkenseiwitten.

Updated on:
Interview
Innovatie
varkenseiwit uit sojaboon premium

Moolec Science, dat op wetenschappelijke wijze voedselingrediënten ontwikkelt, is in 2020 mede opgericht door Henk Hoogenkamp. Foto: Moolec Science

Vleeseiwitten produceren met planten. Moolec Science heeft aangetoond dat dit mogelijk is. De genetisch gemodificeerde Piggy Sooy-boontjes bestaan voor 5 tot 10% uit varkenseiwitten. “Hiermee wordt de productie van dierlijke eiwitten duurzamer, betaalbaarder en beter schaalbaar”, aldus medeoprichter Henk Hoogenkamp.

Moolec Science, dat op wetenschappelijke wijze voedselingrediënten ontwikkelt, is in 2020 opgericht door Henk Hoogenkamp, de Argentijn Gastón Paladini (CEO) en Martin Salinas, tevens een Argentijn. “We hebben allemaal een andere achtergrond”, legt Henk Hoogenkamp uit. “Gastón Paladini is afkomstig uit de vleesindustrie, Martin Salinas heeft zich gespecialiseerd in genetische modificeerde planten en zelf ben ik afkomstig uit de eiwittenverwaarding.” Salinas hield zich vanaf 2008 bezig met planten die genetisch gemodificeerd worden, zodat ze runder chymosine, ofwel een essentieel stremsel voor de kaasproductie, aan konden maken. Hiervoor werd saffloer gebruikt, een plant uit de distelfamilie.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur