Skip to content

Innovatie met groenten in vleesvervangers

Steeds vaker dienen groenten en paddenstoelen als basis voor vleesvervangers. Hoe duurzaam zijn deze ingrediënten en welke kansen bieden ze?

Updated on:
Interview
Sustainable food
Innovatie
groenten vleesvervangers premium

De veldbonenburger van Vion Food Group. Foto: Vion Food Group

Veel vleesvervangers zijn gemaakt op basis van tarwe of soja, maar daarnaast dienen ook steeds meer groenten en paddenstoelen als basis voor kant-en-klare vervangers. Hoe duurzaam zijn deze ingrediënten en welke kansen bieden ze?

Op het gebied van peulvruchten heeft de veldboon zijn intrede gedaan. Vion Food Group heeft een veldbonenburger ontwikkeld. Business Development Manager Plant-Based Milos van Moorsel licht toe: “De bonen hebben een hoog eiwitgehalte van 25-30% en zijn daardoor goede vervangers van vlees. We kunnen deze grondstof lokaal in Nederland produceren. Het gewas is stikstofbindend wat betekent dat het stikstof uit de lucht kan vastleggen in de plant en de bodem. Hierdoor heb je weinig tot geen stikstof nodig om het gewas te laten groeien en heeft ook het volgende gewas profijt van de in de bodem opgeslagen stikstof. Daarnaast is de veldboon vlinderbloemig en draagt daarmee bij aan de biodiversiteit op de akker.“

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur