De veldbonenburger van Vion Food Group. Foto: Vion Food Group
Veel vleesvervangers zijn gemaakt op basis van tarwe of soja, maar daarnaast dienen ook steeds meer groenten en paddenstoelen als basis voor kant-en-klare vervangers. Hoe duurzaam zijn deze ingrediënten en welke kansen bieden ze?
Op het gebied van peulvruchten heeft de veldboon zijn intrede gedaan. Vion Food Group heeft een veldbonenburger ontwikkeld. Business Development Manager Plant-Based Milos van Moorsel licht toe: âDe bonen hebben een hoog eiwitgehalte van 25-30% en zijn daardoor goede vervangers van vlees. We kunnen deze grondstof lokaal in Nederland produceren. Het gewas is stikstofbindend wat betekent dat het stikstof uit de lucht kan vastleggen in de plant en de bodem. Hierdoor heb je weinig tot geen stikstof nodig om het gewas te laten groeien en heeft ook het volgende gewas profijt van de in de bodem opgeslagen stikstof. Daarnaast is de veldboon vlinderbloemig en draagt daarmee bij aan de biodiversiteit op de akker.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp