Jurriaan Visser, manager Granen, Zaden en Peulvruchten van de CZAV. - Foto: CZAV
De coöperatie CZAV zet zich al jaren in voor de eiwittransitie. Akkerbouwers telen steeds meer bruine bonen, kidneybonen, witte en zwarte bonen en veldbonen. âVoor ons is de samenwerking met de voedingsindustrie cruciaalâ, benadrukt CZAV-manager Jurriaan Visser. âWe willen onze kennis over de internationale markt gebruiken om een stabiele afzet te genereren.â
Het kweken van eiwitrijke gewassen is helemaal niet nieuw, vertelt Jurriaan Visser, manager Granen, Zaden en Peulvruchten van de CZAV. âWe zijn al tientallen jaren actief in bijvoorbeeld bruine bonen. Dat is een gewas dat traditioneel altijd al geteeld wordt in het zuidwesten van het land. Daarnaast was tot de jaren negentig de teelt van veldbonen en erwten heel belangrijk en er is altijd wel wat zaaizaadteelt geweest.â De afgelopen jaren zijn de eiwitrijke gewassen veel meer onder de aandacht gekomen, waardoor ook de teelt toeneemt, merkt hij. âIn zân totaliteit gaat het inmiddels ongeveer om 1.500 hectare.â In dit artikel vertelt Visser over de ontwikkelingen in de plantaardige eiwitteelt en de samenwerking met de voedingsmiddelenindustrie.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij