Skip to content

CZAV zet in op de verbinding tussen telers en voedingsindustrie

Voor de CZAV is samenwerking met de voedingsindustrie cruciaal. De coöperatie wil haar kennis over de internationale markt gebruiken om een stabiele afzet te genereren.

Updated on:
Interview
Grondstoffen
CZAV premium

Jurriaan Visser, manager Granen, Zaden en Peulvruchten van de CZAV. - Foto: CZAV

De coöperatie CZAV zet zich al jaren in voor de eiwittransitie. Akkerbouwers telen steeds meer bruine bonen, kidneybonen, witte en zwarte bonen en veldbonen. “Voor ons is de samenwerking met de voedingsindustrie cruciaal”, benadrukt CZAV-manager Jurriaan Visser. “We willen onze kennis over de internationale markt gebruiken om een stabiele afzet te genereren.”

Het kweken van eiwitrijke gewassen is helemaal niet nieuw, vertelt Jurriaan Visser, manager Granen, Zaden en Peulvruchten van de CZAV. “We zijn al tientallen jaren actief in bijvoorbeeld bruine bonen. Dat is een gewas dat traditioneel altijd al geteeld wordt in het zuidwesten van het land. Daarnaast was tot de jaren negentig de teelt van veldbonen en erwten heel belangrijk en er is altijd wel wat zaaizaadteelt geweest.” De afgelopen jaren zijn de eiwitrijke gewassen veel meer onder de aandacht gekomen, waardoor ook de teelt toeneemt, merkt hij. “In z’n totaliteit gaat het inmiddels ongeveer om 1.500 hectare.” In dit artikel vertelt Visser over de ontwikkelingen in de plantaardige eiwitteelt en de samenwerking met de voedingsmiddelenindustrie.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur