Een biefstukvervanger die geproduceerd is met de combinatie-techniek. - Foto: Silvia Snel
De nieuwe generatie vleesvervangers, voorbij de hamburgers en worstjes, komt dichterbij, als je het aan WUR-onderzoeker Silvia Snel vraagt. Zij deed onderzoek naar een ânieuweâ techniek om âhele spierâ-vleesvervangers te maken. Zo komen de kipfilet- en biefstukvervangers dichterbij.
Biefstuk, kipfilet of een varkenshaas: goede plantaardige vervangers zijn hier nog niet voor. Het is namelijk nog niet op een constante en toegankelijke manier mogelijk om grotere stukken vleesvervangers te produceren. Een aantal bedrijven is hier in gespecialiseerd, zoals Rival Foods. Een breed verkrijgbaar stuk vleesvervanger is er echter nog niet. Silvia Snel deed met haar PhD-onderzoek naar een procestechniek waarmee grote stukken vleesvervangers geproduceerd kunnen worden. Naar eigen zeggen is ze hierin geslaagd en komt de marktintroductie van plantaardige biefstukken dichterbij.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij