Skip to content

Mycotoxinen in plantaardige eiwitrijke producten vereisen verder onderzoek

Het is van groot belang om mycotoxinen in plantaardige eiwitrijke producten onder controle te houden, zegt onderzoeker Maria Agustina Pavicich.

Updated on:
Interview
Innovatie
Onderzoek naar mycotoxinen in eiwitrijke producten premium

Maria Agustina Pavicich, postdoctoral researcher aan de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Gent. Foto: Universiteit Gent

De Universiteit Gent onderzoekt mycotoxinen in eiwitrijke en vezelrijke plantaardige producten. In veel van deze producten kwamen de onderzoekers verschillende mycotoxinen tegen. “Het is van het allergrootste belang om de aanwezigheid hiervan onder controle te houden in relatie tot de stijgende vraag naar plantaardige, vezelrijke en circulaire producten”, benadrukt onderzoeker Maria Agustina Pavicich.

Mycotoxinen zijn kleine moleculen die door een schimmel worden geproduceerd. Ze kunnen groeien in planten en hopen zich op in de eetbare delen. Mycotoxinen kunnen schadelijk voor de gezondheid zijn. Doordat ze verschillende soorten voedselverwerkingen overleven, zoals koken of bakken, kunnen ze in onze voeding aanwezig zijn. Vanwege de toenemende belangstelling voor een meer plantaardig eiwit- en vezelrijk dieet en circulaire productie is het noodzakelijk om de mycotoxine-concentraties nauwlettend in de gaten te houden.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur