Maria Agustina Pavicich, postdoctoral researcher aan de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Gent. Foto: Universiteit Gent
De Universiteit Gent onderzoekt mycotoxinen in eiwitrijke en vezelrijke plantaardige producten. In veel van deze producten kwamen de onderzoekers verschillende mycotoxinen tegen. âHet is van het allergrootste belang om de aanwezigheid hiervan onder controle te houden in relatie tot de stijgende vraag naar plantaardige, vezelrijke en circulaire productenâ, benadrukt onderzoeker Maria Agustina Pavicich.
Mycotoxinen zijn kleine moleculen die door een schimmel worden geproduceerd. Ze kunnen groeien in planten en hopen zich op in de eetbare delen. Mycotoxinen kunnen schadelijk voor de gezondheid zijn. Doordat ze verschillende soorten voedselverwerkingen overleven, zoals koken of bakken, kunnen ze in onze voeding aanwezig zijn. Vanwege de toenemende belangstelling voor een meer plantaardig eiwit- en vezelrijk dieet en circulaire productie is het noodzakelijk om de mycotoxine-concentraties nauwlettend in de gaten te houden.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp