Klaas Timmermans is onderzoeksleider op het gebied van zeewier bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Foto: NIOZ
Hoewel zeewier zeker geen wonderorganisme is, kan het wel degelijk een bijdrage leveren aan de eiwittransitie. Kansen zijn onder meer de hoge eiwitkwaliteit en de duurzame teelt. Momenteel werkt het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee aan rassenveredeling van suikerwier. Daarbij wordt onderzocht hoe de zeewierkwaliteit en -opbrengst nog verder verbeterd kan worden.
Klaas Timmermans is onderzoeksleider op het gebied van zeewier bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). âIk geef leiding aan een groep van zes wetenschappers. Samen doen we heel breed onderzoek naar allerlei aspecten van zeewier, zoals fysiologie, ecologie en genetica. Hoe functioneren deze organismen in zee? Wat hebben ze nodig om goed te groeien?â, legt Timmermans uit. Dit wordt getest op twee verschillende proeflocaties. âZowel op Texel als op Yerseke hebben we een zeewiercentrum. Daar hebben we grote incubatiebakken waarin wij zeewieren bloot stellen aan verschillende omstandigheden. Zo doen we onder meer onderzoek naar de effecten van temperatuur op zeewier.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp