Laurice Pouvreau werkt aan het project ‘Peulvruchten met optimale smaak en functionaliteit’ waarin partijen uit de gehele productieketen samenkomen. - Foto: Koos Groenewold
De vraag naar eiwitten uit peulvruchten, zoals gele erwten en tuinbonen, als alternatief voor dierlijke eiwitten groeit. De smaak en functionaliteit zijn echter niet optimaal voor toepassing in vlees- en zuivelvervangers. Veredeling van peulvruchten en nieuwe verwerkingsmethoden bieden kansen om nieuwe markten te openen, aldus onderzoeker Laurice Pouvreau.
Peulvruchten, zoals erwten en veldbonen, zijn volgens Laurice Pouvreau, expertiseleider Eiwittechnologie bij Wageningen University & Research (WUR), een goed alternatief voor soja. âDeze twee eiwitrijke gewassen hebben in Europa grote kansen. Ze kunnen goed in ons klimaat groeien en hebben een hoge opbrengst. Ook beschikken ze over het vermogen om stikstof uit de lucht te binden en om te zetten in een voor de plant opneembare vorm. Daarom worden ze voor steeds meer toepassingen gebruikt.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij