Skip to content

Onderzoekers: ‘Vitamine B12 in waterlinzen mogelijk opneembare variant’

In het project LemnaPro hebben onderzoekers in waterlinzen vitamine B12 aangetroffen die geen pseudo-B12 is. Als het om de actieve B12-vorm gaat, is dat interessant voor veganisten.

Updated on:
Interview
Innovatie
ellen martens lemnapro premium

Ellen Martens, innovatiemanager bij Flanders’ FOOD, vertelt over het project LemnaPro, waarin onderzoek naar waterlinzen wordt gedaan. - Foto's: Flanders’ FOOD

Om waterlinzen als nieuw eiwitgewas in Vlaanderen te introduceren, startte in 2021 het project LemnaPro. Inmiddels zijn de onderzoekers al op verschillende interessante ontdekkingen gestuit. Zo is in waterlinzen een vorm van vitamine B12 aangetroffen die geen pseudo-vitamine is, en dus niet de B12-variant is die het menselijk lichaam niet kan opnemen. Bovendien kunnen waterlinzen op nutriëntrijke reststromen groeien en biedt een toevoeging aan veevoer mogelijks kansen om de methaanuitstoot te verlagen.

Over de aanleiding van het project LemnaPro vertelt Ellen Martens, Innovatiemanager bij Flanders’ FOOD: “In 2018 is een studie uitgevoerd in opdracht van de minister van Economie en Innovatie in Vlaanderen. Deze ging heel breed over het thema eiwittransitie. Een van de doelen was om te kijken in welke gewassen er potentieel zit, zoals waterlinzen (eendenkroos). Dit zijn snelgroeiende waterplantjes die drie tot vier keer meer eiwit per hectare kunnen opleveren dan conventionele landgewassen zoals sojabonen. Bovendien beschikken ze over een aminozuursamenstelling die zeer vergelijkbaar is met deze van soja. Er zijn dus allerlei kansen om waterlinzen tot een commercieel product te ontwikkelen.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur