Skip to content

Directeur Texelse Bierbrouwerij: ‘Texelse gerst natuurinclusief’

Updated on:
Interview
Sustainable food
gerst natuurinclusief premium

Cor Honkoop: “Onze telers krijgen natuurlijk een compensatie voor de lagere opbrengst.” - Foto: Evalien Weterings

De Texelse Brouwerij verwerkt vrijwel alleen gerst die op het eiland is geteeld. Directeur Cor Honkoop heeft afspraken gemaakt met telers en andere partijen om de productie van gerst natuurinclusief te maken, met ingang van volgend jaar. “Maatschappelijk verantwoord ondernemerschap gaat bij ons ook over de natuurvriendelijke teelt van brouwgerst.”

Natuurlijk is het een spannend traject, zegt directeur Cor Honkoop van de Texelse Brouwerij. Telers van de gerst waarvan in de voormalige zuivelfabriek van het eiland een aantal speciaalbieren wordt gebrouwen – allemaal boeren op Texel – schakelen volgend jaar over op een natuurinclusieve productiemethode. “Alle betrokken partijen zijn enthousiast”, zegt Honkoop. “Toch is het een pilot. Voor ons als brouwerij staat de kwaliteit van de gerst natuurlijk voorop. Ik heb over de afgesproken teeltwijze weinig twijfels, want onze telers zijn niet de eerste in dit land die natuurinclusief gaan produceren. Wellicht zetten we op termijn verdere stappen, maar laten we eerst maar eens ervaring opdoen.”

Geen commerciële meesterzet

Honkoop wil er geen misverstand over laten bestaan. Inkoop en vervolgens verwerking van natuurinclusieve gerst is voor de brouwerij geen commerciële meesterzet. “Wij doen dit voor het eiland. De Texelse Bierbrouwerij kan niet bestaan zonder Texel. Hier werken allemaal Texelaars, de recepturen van onze speciaalbieren zoals Skuumkoppe zijn hier bedacht, veel van onze andere leveranciers zijn hier gevestigd; onze onderneming is commercieel afhankelijk van de bewoners en de eilandbezoekers. De natuur is een van de belangrijkste pijlers van Texel. En die gaan we nu een impuls geven. Voor ons is dit een invulling van maatschappelijk verantwoord ondernemen, niet meer en niet minder.”
Onze gerstleveranciers krijgen een vergoeding voor de opbrengstdaling en een plus op de marktprijs van zo’n 20%.

2021 beste jaar ooit voor brouwerij

De brouwerij heeft een hectische periode achter de rug. Honkoop is bijna drie jaar directeur en werd in zijn eerste jaar al geconfronteerd met de coronamaatregelen. “In maart 2020 ging de horeca dicht, we verloren in één klap 60% van onze afzet. We balanceerden op de rand van de afgrond. De zomer van 2020 verliep weer uitstekend en dat najaar werden we overgenomen door Heineken. Dit jaar, 2021, is het beste jaar ooit in het bijna 23-jarige bestaan van de brouwerij.” Zijn brouwerij heeft inmiddels, mede door investeringen en marketing van de moederonderneming, een stevig economisch fundament. Honkoop kan weer vooruitkijken, de keus voor natuurinclusieve gerst is onderdeel van zijn toekomstplan.

Vogelgraanmethodiek

De brouwerij, natuur- en landschapsvereniging De Lieuw, Agrifirm, Landbouw Centrale Texel en natuurlijk de betrokken telers hebben afspraken gemaakt over de natuurvriendelijke teelt van gerst. Het gaat dan om de aanleg van kruiden- en bloemrijke stroken (10 tot 15% van het perceel) en inzaai volgens de zogeheten vogelgraanmethodiek. Hierbij wordt per hectare minder zaaizaad gebruikt. Deze maatregelen leiden tot meer biodiversiteit. Niet alleen insecten profiteren van de extensivering van de teelt, ook akkervogels zoals veldleeuwerik en gele kwikstaart doen dat.

Lagere opbrengst per hectare

De opbrengst per hectare gaat als gevolg van de natuurmaatregelen omlaag. Honkoop: “Daar mogen de telers natuurlijk niet de dupe van worden. Daarom zijn afspraken gemaakt over compensatie. Onze gerstleveranciers krijgen een vergoeding voor de opbrengstdaling en bovendien een plus op de marktprijs van gerst van zo’n 20%. In totaal gaat het trouwens om zo’n 100 hectare. Dat is voor Texelse begrippen best een behoorlijke oppervlakte.” De besprekingen hebben een half jaar geduurd. “Daar klaag ik niet over. We hebben met meer partijen te maken en elke partij heeft zijn eigen belang. Logisch dat je daar niet in een middag consensus over bereikt. Het is gelukt, iedereen is enthousiast en gaat aan de slag met de voorbereidingen voor de teelt in 2022.”

Gerst onze belangrijkste grondstof

En vervolgens op weg naar biologisch gerst? Daar kan en wil Honkoop geen uitspraken over doen. “Laat de telers eerst maar eens een paar jaar ervaring opdoen met de nieuwe manier van telen. Hetzelfde geldt voor ons, want gerst is onze belangrijkste grondstof. We gaan het allemaal zien. Aan de belangrijkste randvoorwaarde, enthousiasme bij alle partners, is voldaan. Alle reden dus om optimistisch te zijn.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Aart van Cooten

Freelance redacteur