Skip to content

Duurzame oplossingen door buiten eigen bubbel te denken

Updated on:
Partner
Sustainable food
Machiel Kommers. partner

Machiel Kommers.

Machiel Kommers werkt in de vleessector, maar denkt bij Food Forward mee over de vraag hoe we consumenten meer plantaardig kunnen laten eten. “We moeten buiten onze bubbel durven treden. Als mensen ontdekken dat ze hun passie voor een duurzame toekomst delen, vervagen de barrières.”

Het waren de kinderen in Mexico, die Machiel Kommers’ holistische kijk op de wereldproblemen versterkten. “Ik zag tieners in Mexico City ontbijten met cola en chips, maar ook ondervoede kinderen in de deelstaat Chiapas die met de hele familie leven van een schraal stukje grond.” De obese tiener en het ondervoede kind zijn exemplarisch voor de gigantische, ingewikkelde uitdagingen waar ons mondiale voedselsysteem voor staat, aldus Kommers. “We moeten verder kijken dan we tot nu toe deden, en voorbij ons eigen – vermeende – gelijk durven kijken. Juist de niet zo voor de hand liggende samenwerkingen zijn nodig om tot echte oplossingen te komen.”

Zes jaar lang werkte Kommers als organisatie-adviseur voor een Mexicaans centrum voor verslaafden. Terug in Nederland trad hij in dienst bij de VanDrie Group, wereldmarktleider op het gebied van kalfsvlees en kalvervoeder. In februari 2020 neemt zijn loopbaan een nieuwe wending; hij wordt adviseur externe optredens voor minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Visserij.

“Ik heb al van jongs af aan een passie voor de agrarische sector. Ik kom niet uit een boerenfamilie, maar werkte jarenlang mee op een melkveebedrijf. Ik ben opgevoed met de eenvoudige waarden die passen bij het boerenleven: hard werken, goed je best doen en je inzetten voor anderen. Vandaar ook ons besluit om een aantal jaar in het buitenland te werken.”

In Mexico zetten mijn vrouw en ik samen met de lokale kerk een sociaal programma op. Daarnaast gaven we organisatieadvies aan een centrum voor drugs- en alcoholverslaafden. Onze regio was een rurale regio, dus landbouw speelde een belangrijke rol in het verbeteren van de levens van mensen. Daardoor is mijn interesse extra gegroeid, ik volg ook de innovaties en technologische ontwikkelingen op de voet.”

Social media mijden

Gevraagd naar de rol die hij in Nederland zou willen spelen, verwijst Kommers naar het boek ‘The Wizard and the Prophet’ van Charles C. Mann. “Je zou mij kunnen omschrijven als een wizard; ik geloof in technologische vooruitgang als oplossingen voor onze problemen. Tegelijkertijd besef ik dat het belangrijk is om open te blijven staan voor de prophets, die waarschuwen dat we niet alles met technologie kunnen oplossen. Als deze twee naar elkaar leren luisteren, komen we tot echte oplossingen.”

Onze Nederlandse landbouw is toonaangevend op het gebied van duurzaamheid en efficiëntie, daar moeten we gebruik van maken, zegt Kommers. “Ik zie veel kleine, lokale initiatieven waar mensen kennis delen en elkaar de tijd gunnen om een weloverwogen bijdrage te leveren. Maar dat is niet wat je terugziet op social media. Polarisatie leidt tot niets. Als we echt verder willen komen met elkaar, moeten we die social media een beetje mijden.”

Uit je bubbel

Verbinden en samenwerken; het is ook precies waarom Kommers deelneemt aan de Food Forward Track. “Je wordt hier echt gedwongen om samen te werken met mensen die een totaal andere achtergrond hebben. Dat is zó gaaf.” Kommers dacht onder meer mee over de vraag hoe plantaardige eiwitten een groter aandeel kunnen krijgen in ons dieet; het is niet heel voor de hand liggend voor iemand die nu nog in de vleessector werkt.

“Juist door buiten mijn eigen bubbel te treden, kan ik een waardevolle bijdrage leveren. De uitwisseling van ideeën tussen plantaardige en dierlijke sectoren is van groot belang om meer circulariteit in de voedselketen te creëren. Als mensen ontdekken dat ze hun passie voor een duurzame toekomst delen, vervagen de barrières. De Food Forward Track fungeert in dat opzicht zeker als vliegwiel.”

Snel delen

Afbeelding
Rabobank

Rabo Food Forward