Ronald Lotgerink
Vion-baas Ronald Lotgerink ziet de productie van vleesvervangers binnen een vleesbedrijf als sterk punt. Ketens wil Lotgerink voor zowel vlees als vleesvervangers bouwen.
Vion richt zijn herziene strategie op twee pijlers: vleesvervangers en vlees geproduceerd in ketens. Volgens CEO Ronald Lotgerink sluit dit aan op de veranderende consumentenwensen. Minder vlees in Europa en meer vlees in andere werelddelen, zoals Azië.
Waarom is gekozen om de runderslachterij in Leeuwarden om te bouwen naar een fabriek voor vleesvervangers?
“We hadden te maken met te weinig aanbod en te veel capaciteit in die slachterij. De rundveestapel is harder gekrompen dan we verwacht hadden toen we de slachterij bouwden en tegelijkertijd werd ook een andere slachterij geopend. Te weinig aanbod, te veel capaciteit dus. Die drie jaar dat de slachterij open was, heeft ons zeker geld gekost.
Het gebouw leent zich goed voor de productielijnen voor vleesvervangers. We hoeven nu maar zo’n € 200.000 af te boeken op de slachterij door deze om te bouwen naar een fabriek voor vleesvervangers. De slachtlijnen kunnen we verplaatsen naar de runderslachterij in Altenburg, Duitsland.”
We willen boeren een toekomst geven en klanten een divers aanbod
Met de productie van vleesvervangers kiest u ervoor een product te maken dat concurreert met vlees. Hoe ziet u dit?
“Een concurrerend product maken, is juist sterk. De ontwikkeling van minder vleesconsumptie naar meer vleesalternatieven is er nu eenmaal. Ik heb liever dat we dat alternatieve product dan zelf kunnen maken en dat de consument uit onze producten kan kiezen. Ik verwacht niet dat de komende jaren de vleesvervangers het vlees voor een groot deel zullen verdringen. De markt is nog erg klein, maar heeft een groot groeipotentieel.”
Bent u niet bang dat u zich met de vleesvervangers vervreemdt van de vleesproductie en van boeren?
“Nee, we duiken juist dieper het vlees in door de focus op ketenproductie. We willen uitdragen dat we breder naar eiwitten kunnen kijken. Overigens hebben we geen enkele negatieve reactie gekregen op het ombouwen van de runderslachterij.
We hebben het doel om de grondstoffen voor de vleesvervangers uit Nederland en de rest van Europa te halen. We willen, net als voor het vlees, ketens bouwen voor de plantaardige producten. Hiermee kunnen we ook in de vleesvervangers het verschil maken.”
De keten zoals we die graag willen zien, is er naar verwachting binnen nu en twee jaar
Verwacht u dat boeren open staan voor vleesproductie in ketens? De prijzen zijn nu zodanig hoog dat de vrije markt ook aantrekkelijk is.
“We hebben bij concepten met supermarkten Plus en Albert Heijn gezien dat er voldoende enthousiaste boeren zijn die mee willen doen. Het verschil in prijzen voor vlees uit verschillende landen blijft bestaan. Vlees uit Brazilië en de Verenigde Staten is goedkoper dan Europees vlees. Daarom moeten we naar productie met meerwaarde, om ons te onderscheiden. We willen boeren een toekomst geven en klanten een divers aanbod. Dat zal voor ons en voor boeren niet direct het walhalla betekenen, maar het biedt wel zekerheid.”
De ketens moeten ook volledig digitaal ondersteund worden. Wat betekent dit?
“Door de ketens digitaal te ondersteunen, krijgen we meer inzicht op vier manieren. We kunnen volledig volgen waar het product vandaan komt en op welke manier het geproduceerd is. Daarnaast ondersteunt het de communicatie tussen Vion en boeren en tussen Vion en klanten. Ten slotte kunnen we met de informatie de supply chain verbeteren. Ketens kunnen zo slimmer worden ingericht en daardoor meer waarde opleveren. De keten zoals we die graag willen zien, volledig digitaal ondersteund, is er naar verwachting binnen nu en twee jaar.”