Collegereeks Bedrijfskunde
Data: 4, 11, 18, 25 november, 2 en 9 december
Ontdek de dynamiek van de altijd veranderende agri- en foodsector. Blijf een stap voor door in te spelen op de nieuwste trends en ontwikkelingen. Of u nu actief bent in de productie, distributie, verwerking of dienstverlening binnen deze branche, de markt verandert voortdurend en vraagt om voortdurende aanpassingen. Onze Collegereeks Bedrijfskunde voor Food & Agribusiness biedt de kennis en tools die u nodig heeft om effectief te navigeren in deze veeleisende omgeving.
Deze reeks introduceert u in de essentiële processen van de food- en agrisector. Van productie tot personeelsmanagement, van marketing tot logistiek en financiën; u krijgt een grondige bedrijfskundige opleiding op maat van de agri- en foodindustrie.
Waarom deelnemen?
- ➡ Leer alles over de bedrijfsmatige kant van de food- en agriwereld, van financiële zaken tot marketing en logistieke uitdagingen;
- ➡ Maak keuzes vanuit strategisch perspectief;
- ➡ Leer hoe het denken in ketens leidt tot een betere bedrijfsvoering;
- ➡ Leer van én met elkaar;
- ➡ Wees de ideale gesprekspartner in de food- en agribusiness.
Programma
College 1 | De succesvolle ondernemer
Wat kenmerkt nu eigenlijk ervaren, succesvolle ondernemers? Gaat het er om wie ze zijn, of gaat het er juist om wat ze doen en hoe ze denken? In deze masterclass zal het ondernemerssucces vanuit een drietal invalshoeken worden bekeken. Ten eerste vanuit de klassieke invalshoek: vanuit wie ze zijn. Zijn er kenmerken te vinden die ondernemers gemeenschappelijk hebben, zijn ze ontwikkelbaar en zijn ze herkenbaar voor u? Ten tweede vanuit gedrag, ondernemen is leren door te doen, maar betekent dat uitproberen, vallen en weer opstaan of juist ver voorruit plannen? En als laatste hoe ondernemers denken. Hoe maken ondernemers beslissingen en hoe redeneren ze? Welke argumenten gebruikt u eigenlijk als u een nieuw idee inschat op waarde?
Door Henk Kievit en Jan Willem van der Schans
College 2 | Leiderschap bij verandering
Vraagstukken voor organisaties worden steeds complexer. Innovaties en maatschappelijke veranderingen vormen een krachtenspel en hebben ook in de food en agri sector veel impact op de bedrijfsvoering. Welke strategie is passend om het beoogde resultaat te bereiken? Hoe organiseren we dat gezamenlijk met het team en welk leiderschap past daarbij? Uitgangspunt van het college is dat er handvatten worden aangereikt waarmee u direct aan de slag kan.
Door Mike Hoogveld
College 3 | Strategie
De Nederlandse food & agrisector kenmerkt zich door haar innovatieve kracht, productiviteit en internationale concurrentiekracht. Desondanks staan rendementen en vraag onder druk als gevolg van onder meer veranderende regelgeving, duurzaamheid en prijsconcurrentie. Vanuit strategisch perspectief zal iedere speler in deze sector keuzes moeten maken hoe zich te onderscheiden, met wie samen te werken en op welke wijzen zich te organiseren. In zijn verhaal zal Richard Janssen ingaan op strategische verandervraagstukken, de waarde van strategisch denken en wat men kan doen om het aanpassend vermogen van een organisatie te vergroten en de rol van het strategieproces daarbij.
Strategie in verandering
- Wat is strategie nu eigenlijk?
- De waarde van strategisch denken
- Verandering in strategische stijlen
- Het vergroten van het aanpassend vermogen
Door Prof. Richard Janssen
College 4 | Financieel management
- De jaarrekening en financieel management; het verhaal achter de cijfers
- Opzoek naar de cruciale geldstromen in uw bedrijf; cash still remains king
- Financiële performance en weerbaarheid; kijken door de bril van vermogensverschaffers
Het college financieel management neemt deelnemers mee in de jaarrekening en gaat in op de rol van financieel management bij het nemen van strategische investeringsbeslissingen. Op welke wijze rechtvaardig je nu de allocatie van kapitaal in een globaliserende wereld, waarbinnen supply chains steeds verder met elkaar integreren en waarbij de consument een steeds kritischer houding aanneemt ten opzichte van het duurzaam organiseren van stappen die zitten tussen korrel en borrel. Hoe vertaal je binnen die context de waardepropositie van je bedrijf naar toeleverancier en afnemer enerzijds en de spelers in de internationale kapitaalmarkten anderzijds. What’s your story and make it count?
Door Prof. Sander Oude Luttikhuis
College 5 | Samenwerken & leiderschap
- Wat zijn de belangrijkste speelvelden van leiderschap?
- Een evolutionaire kijk op leiderschap
- Hoe kunnen we zorgen dat we zelf en onze mensen in de groene zone blijven?
Leiderschap: Herkennen van het moment wanneer je toegevoegde waarde hebt voor de organisatie en de moed en competentie hebben om dat moment te pakken.
Het vraagstuk waar Dr. Jaap Schaveling zich vooral mee bezig houdt is hoe we steeds weer beïnvloed worden door de omgeving, maar ook hoe we die omgeving kunnen beïnvloeden. Dat is de essentie van leiderschap, hoe word ik meer de speler in plaats van de bal? Aan de hand van de sociale psychologie, de evolutionaire psychologie en systeemdenken zullen we dit vraagstuk in kaart brengen inclusief concrete tools wat u kunt doen. Ook zal tijdens dit college een relatie worden gelegd met de SDG’s (Sustainable Development Goals) van de United Nations. Binnen het onderdeel food zijn deze ontwikkelingen op wereldniveau essentieel in de wereld waarin we leven. Goede bedrijfsvoering en daarmee leiderschap bevindt zich niet alleen op het niveau van de eigen organisatie maar ook in zekere zin op wereldniveau.
Door Dr. Jaap Schaveling
College 6 | Hoe het denken in ketens leidt tot een betere bedrijfsvoering
Hoe blijf je als bedrijf succesvol in een wereld van disruptie en globalisering, met een toenemende roep om verduurzaming en snel veranderende klantwensen? Hoe houd je alle stakeholders tevreden en realiseer je tegelijkertijd een gezond rendement?
In essentie is het antwoord eenvoudig: Ketensamenwerking. Een keten die op elkaar is ingespeeld functioneert beter, sneller, goedkoper en duurzamer, en is innovatiever, klantvriendelijker en wendbaarder. Toch blijkt de praktijk weerbarstig. Daarom koppelen we in dit college de theoretische belofte aan de praktijk: hoe geef je die ketensamenwerking vorm? Centraal staat het begrip regie. Je kunt een keten immers niet controleren, maar wel regisseren.
Michel van Buren laat zien wat de succesfactoren van ketensamenwerking zijn. De onderwerpen die aan bod komen, zijn:
- ketensamenwerking in tijden van grote veranderingen;
- een ketenstrategie bouwen die door alle stakeholders wordt gedragen;
- de strategie vertalen naar de dagelijkse uitvoering met de juiste infrastructuur, processen en kpi’s;
- leiderschap en cultuur – zo wíllen mensen samenwerken;
- de rol van de ketenregisseur: sturen op basis van kracht in plaats van macht.
Talloze voorbeelden uit de praktijk passeren de revue, met zowel aandacht voor de missers als de successen. Na dit college weet je hoe je de beloften van ketensamenwerking in de praktijk waarmaakt en wat dat oplevert.
Door Prof. dr. Michel van Buren
Speakers
Practical info
Voor wie?
Bedrijven die goederen en diensten leveren aan food- en agribedrijven of zorgen voor verwerking, afzet en transport van producten van de primaire land- en tuinbouw- bedrijven. Logistiek Managers, Kwaliteitsmanagers, Commercieel managers, Marketing managers, Financieel adviseurs, Ondernemers (boeren en tuinders).
Vooropleiding
De opleidingen van Food & Agri Business Academy worden gegeven op Post HBO-niveau. U hoeft echter geen vooropleiding op HBO-niveau voltooid te hebben. U kunt het programma goed volgen als u opereert op HBO werk- en/of denkniveau. U kunt dit ook verkregen hebben door relevante werkervaring.
Aanmelden
Meld u nu aan via het formulier door te klikken op “aanmelden“. Heeft u vragen over het inschrijven? Mail dan naar [email protected].
Deelnametarief
€ 2.495,- (exclusief btw) per persoon.
Studiebelasting
Het college ‘De succesvolle ondernemer’ wordt voorafgegaan door een huiswerkopdracht. Verder is er buiten de colleges geen directe studiebelasting in de vorm van zelfstudie of opdrachten. Uiteraard wordt u uitgedaagd het geleerde direct in uw dagelijkse praktijk toe te passen.
Opzet collegereeks
De collegereeks bestaat uit 6 verschillende colleges.
Iedere college dag willen we graag om 15.30 uur starten. Daarom ontvangen wij u graag vanaf 15.00 uur. Vervolgens wordt er om 17.00 uur een maaltijd geserveerd. Van 17.45 uur tot 19.15 uur vindt deel 2 van het college plaats. Dieetwensen graag van tevoren doorgeven.