Skip to content

Fishway: ‘Gecultiveerde vis noodzakelijk in voedseltransitie’

Fishway richt zich op de ontwikkeling van gecultiveerde vis. Mocht de novel food-goedkeuring op zich laten wachten, dan start het bedrijf met de productie voor huisdiervoeding.

Fishway gecultiveerde vis premium

Sam van de Velde en Nina Coolsaet (midden) met hun Fishway-team. Foto: Fishway

Fishway uit het Belgische Leuven heeft in anderhalf jaar tijd al veel vooruitgang geboekt op het gebied van gecultiveerde vis. “We hebben verschillende cellijnen ontwikkeld die al meer dan een jaar groeien. Nu zijn we klaar om ze in 3D verder te ontwikkelen”, aldus  initiatiefneemster Nina Coolsaet.

Nina Coolsaet is bio-ingenieur in cel- en genbiotechnologie en Master of Science in aquacultuur. Ze werkt ruim 25 jaar als visvoedingsdeskundige in de aquacultuursector wereldwijd en werkte onder andere bij diervoerbedrijf Nutreco. In 2019 kwam ze in contact met Mark Post, oprichter van kweekvleesbedrijf Mosa Meat. “We hebben gesproken over het gebruik van grondstoffen voor visvoer die ook als grondstof zouden ingezet kunnen worden voor de kweekvleescellen”, aldus Coolsaet, die in 2020 bij Mosa Meat startte als adviseur celvoerontwikkeling.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur