Friek van Helden. Foto: Van Assendelft Fotografie
Er is maar één manier om de eiwittransitie te versnellen: het lekker, makkelijk én toegankelijk maken van plantaardige en hybride producten. Dat is de visie van Friek van Helden van FoodHelden. âDe weg van verleiden is super belangrijk. Daarbij ben ik een groot voorstander van het gebruik van pure, plantaardige grondstoffen zoals bijvoorbeeld peulvruchten en paddenstoelen. Dat vraagt om een integrale benadering van zowel voedselmakers- en aanbieders.â
Van jongs af aan is Friek gefascineerd door food. Ze ontwikkelde diverse foodconcepten, zoals Bonduelle Groenterijst, Lunch Bowl, Groenten voor Soep, Mora Veggie Saté, Happas en ook een recyclebare verpakking. Ook hield ze zich bezig met het ontrafelen van ketens door zich er in te verdiepen om te begrijpen hoe die zich hebben opgebouwd en waarom. âIk legde het vaak complexe verhaal achter een product bloot om te laten zien waar de issues én kansen liggen. Zo ben ik me als duurzaamheidsmanager van Mora gaan verdiepen in de dierlijke eiwitketens achter de snacks.â Dat zette haar aan het denken. âDe dierlijke eiwitketen raakte zoveel verschillende themaâs. Ik ben er overigens geen voorstander van dat iedereen vegetarisch moet worden. In een duurzame consumptie is ook nog plek voor dierlijk, maar ik vind het wel heel belangrijk dat er een compleet andere balans komt. Dat we écht minder vis, vlees en zuivel consumeren en dat de dierlijke producten die we nuttigen uit een betere keten komen.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst