De Australische voeding futurist en adviseur Tony Hunter is al jaren een graag geziene gast op internationale congressen en bij grote bedrijven. Hij is bekend van de podcast serie ‘Future Cubed’ en komt vaak aan het woord in de media. Zijn visie op de toekomst van voeding.
Hunter, nu door de coronacrisis noodgedwongen thuis, bestempelt individualisering als de belangrijkste trend voor de toekomst. “Alle stromingen gaan die richting uit”, zegt hij. “Kijk naar Netflix. Je krijgt aanbevelingen, gebaseerd op de kijkgedrag”, legt hij uit. “En als jij je microbioom laat analyseren, kun je heel nauwkeurige adviezen voor je voeding krijgen.”
Meer persoonlijke producten
Hunter verwacht daardoor de komst van meer persoonlijke producten. “Je krijgt straks tien verschillende soorten tomatensoep voor tien verschillende groepen mensen. Kunstmatige intelligentie zal ons dirigeren naar de beste persoonlijke keuze. Een bedrijf als Mixfit biedt al zoiets. Voedingsstoffen voor elke dag, na analyse van je dna, levensstijl en voeding.”
Kunstmatige zuivel
Ook voedselproductie verandert, voorspelt de futurist. “We maken steeds meer gebruik van synthetische biologie. Je neemt een micro-organisme als gist, stopt er wat dna-materiaal in, laat het fermenteren en je produceert de eiwitten die je wilt hebben. Een voorbeeld daarvan is het bedrijf Perfect Day. Zij maken kunstmatige zuivel op basis van de eiwitten in zuivel en hebben inmiddels de steun van industriereus ADM om hun producten grootschalig te produceren.”
Hunter voorziet evenwel nog geen gevolgen voor de zuivelsector. “Die markt groeit nog steeds”, beklemtoont hij. “Maar over tien of twintig jaar, als dit aanslaat en de nieuwe eiwitten zijn goedkoper, dan kunnen dingen veranderen. Dierlijke eiwitten kunnen op lange termijn hier onder lijden.”
Waar de technologie ons ook naartoe leidt, we hebben ruwe grondstoffen nodig
Boeren blijven een essentiële rol spelen in de samenleving, daar is Hunter van overtuigd. “Onze boeren zijn de oplossing voor veel van onze problemen”, zegt hij. “Waar de technologie ons ook naartoe leidt, we hebben ruwe grondstoffen nodig. Boeren leveren ons voedsel en dat zal nooit veranderen.”
Wel neemt landbouw gedeeltelijk nieuwe vormen aan, verwacht Hunter. “De gewassen veranderen voor een deel. Neem de eigenaren van de nieuwe algenboerderijen. Dat zijn ook boeren.”
Rol voor verticale boerderijen
Ook ziet Hunter een grotere rol weggelegd voor verticale boerderijen. “De vraag naar groente en fruit neemt enorm toe wereldwijd. Ze hebben de wind mee. Een groot voordeel is de onafhankelijkheid van het weer. Dat speelt boeren nogal eens parten. En er is een toenemende vraag naar lokale verse producten.”
Genetische modificatie draagt eveneens bij aan verandering, benadrukt Hunter. “We hebben bijvoorbeeld gewassen nodig die beter tegen droogte bestand zijn. Het verbeteren van gewassen door selectie zal worden ingehaald door technologie op het gebied van genetische modificatie die veel sneller tot resultaten leidt.”
Kweekvlees is de grote vernieuwing
Hunter noemt kweekvlees de grote vernieuwing op het gebied van vleesproductie. “Mensen willen vlees eten. Als ze moeten kiezen tussen iets dat lijkt op vlees maar is gemaakt van een plant en vlees dat zonder dieren is gekweekt, dan kiezen ze het echte vlees. Ze hebben straks een veilig alternatief, waarbij het product hezelfde is maar waarbij geen dieren worden geslacht. Daar gaan veel consumenten voor kiezen, denk ik…”