Oesterzwammen. Foto's: GRO
Oesterzwammen zijn een ideaal ingrediënt voor een breed scala aan producten, zowel hybride als vega. GRO gebruikt deze paddenstoelen in haar snacks. Inmiddels werkt het bedrijf aan de volgende stap: het âveganizenâ van het vega-assortiment. Wat zijn daarbij de uitdagingen?
GRO ontwikkelt snacks op basis van duurzame oesterzwammen, die gekweekt worden op koffieafval. Het bedrijf richt zich vooral op de foodservice. Het idee voor de circulaire producten ontstond in Zimbabwe. Daar startte de vrouw van oprichter Jan Willem Bosman Jansen eind jaren negentig een kindertehuis. âEr was een voortdurende voedselschaarste. Naast de koffieplantage was een oesterzwamkwekerij gevestigd. In de crisis kwamen ze erachter dat de oesterzwammen uitstekend op de restromen van de koffieplantage kunnen groeienâ, legt Managing Director Wouter Muis uit. âDat stimuleerde hen om te starten met het gebruik van reststromen voor de paddenstoelenteelt. Ze gebruikten deze methode om de kinderen in Zimbabwe zelfvoorzienend te maken.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij