Skip to content

Horecava Innovation Award voor ‘baanbrekende’ visfilet met huid van zeewier

De Vegan Visboer wint de Horecava Innovation Award 2025 met zijn plantaardige visfilet op een huidje van zeewier.

Afbeelding

De visfilet met huid van zeewier heeft Horecava Innovation Award 2025 gewonnen. Foto: Vegan Visboer

De plantaardige visfilet van de Vegan Visboer heeft de Horecava Innovation Award 2025 gewonnen. Het wapenfeit van de Nederlandse plantaardige visproducent: een huid gemaakt van zeewier. Eiwit Trends sprak oprichter Simon Visscher over het winnen van de prijs, die hij niet aan zag komen.

Het winnen van de Horecava Innovation Award was een verrassing voor Simon Visscher van de Vegan Visboer. Volgens hem zijn er zoveel mooie inzendingen en finalisten dat hij er niet op had gerekend dat zijn bedrijf met de prijs naar huis zou gaan. Vier bedrijven waren in de race voor de Horecava Innovation Award, waaronder vleesvervangerproducent Black Sheep Foods. Visscher: “Het is wel bijzonder dat je dan wint in een veld met zoveel andere mooie producten en diensten.”

Blend van Nederlandse zeewieren

Het bedrijf wint met de visfilet op een huid van zeewier. De witvis is gemaakt van rijstebloem waarmee de structuur wordt nagebootst. Maar wat dit product uniek maakt, is de ‘huid’. “We zijn tweeënhalfjaar druk geweest met het ontwikkelen van het huidje. Al snel kwamen we uit op zeewier. Want als je iets uit de zee wil nabootsen, moet je dat doen met andere producten uit de zee.”

De huid wordt gemaakt van een combinatie van twee wieren uit de Oosterschelde: Royal Kombu (suikerwier) en Wakame. “Deze blend zorgt voor de smaak en biedt ook de karakteristieken die je verwacht van een visfilethuid. Het wordt krokant tijdens het bakken, geeft smaak en blijft eetbaar.”

De ontwikkeling van de zeewierhuid was uitdagend. “Samen met Foppe Wiersma, een zeewierspecialist, zijn we begonnen aan de ontwikkeling. Dan maak je soms twee stappen vooruit en dan weer vier achteruit. Maar we waren ervan overtuigd dat zeewier het antwoord moest zijn: het is voorradig, het groeit snel en er wordt bijna niks mee gedaan. Het geeft een plantaardige visvervanger de zilte smaak van de zee.”

Als je iets uit de zee wil nabootsen, moet je dat doen met andere producten uit de zee

Blijvende productverbetering

De jury van de Horecava omschrijft de plantaardige visfilet met een huid van zeewier als een ‘baanbrekende innovatie’ die een blijvende verbetering belooft voor productkwaliteit. Volgens de juryleden is de innovatie ook breed toepasbaar en biedt het horecaprofessionals een nieuwe manier om smaak en duurzaamheid samen te brengen.

De visfilet op een huid van zeewier is volgens Visscher de enige op de markt. “Als ik op de markt kijk, en ook naar onze eigen producten, dan zie je alleen maar gepaneerde producten. Het was altijd al het doel om een visvervanger te ontwikkelen die in een pan gebakken kan worden. Dat is gelukt met dit product.”

Erkenning voor plantaardige vis

“Het winnen van de Horecava Innovation Award is een belangrijk stukje erkenning voor het harde werken. Daarnaast geeft het de categorie plantaardig vis ook een spotlight. In vergelijking met vleesvervangers is vis nog een kleine markt. Het winnen van de prijs geeft ons ook de kans om over plantaardige vis te praten. Dat is ontzettend belangrijk, naast de persoonlijke erkenning, voor de Vegan Visboer”, aldus Visscher.

Naast de Horecava Innovation Award is ook de Horecava Sustainability Award uitgereikt. Deze ging naar de Root Rizzler van Snackwithbenefits, een snack gemaakt van Nederlandse pastinaak.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur