Volgens Hans Praat is digitalisering nodig om tot een circulair proces te komen. Foto: Canva
Voor voedingsmiddelenbedrijven wordt digitalisering en slim produceren steeds belangrijker. Dat biedt volgens hub development manager Hans Praat diverse voordelen: de flexibiliteit wordt vergroot, het energieverbruik wordt gereduceerd en is er veel minder personeel nodig. Praat vindt het belangrijk dat ondernemers nu stappen zetten. âZe mogen best wat nieuwsgieriger worden.â
[caption id="attachment_79715" align="alignright" width="200"] Hans Praat merkt dat er nog veel technische innovatie mogelijk is bij voedingsmiddelenbedrijven. Foto: Jan Willem van Vliet[/caption]Workshops en masterclasses
De industrie 4.0 is een complexe transitie, benadrukt hij. âDeze bestaat uit negen onderdelen, waar onder slimmer produceren, productverbetering, artificial intelligence, het realtime sturen van processen en HRM. Wij informeren bedrijven over de mogelijkheden die de industrie 4.0 biedt en kunnen hen vervolgens zowel helpen bij het samenstellen van een concreet plan, als bij de uiteindelijke uitvoering. Dat doen we bij middelgrote industriële bedrijven, met tussen de 25 en de 100 werknemers.âNa de assessment weten ondernemers waarin hun bedrijf zich kan verbeteren of verder ontwikkelenOm bedrijven bewust te maken van de verschillende mogelijkheden heeft de SIH allerlei workshops en masterclasses samengesteld. Ook kunnen de adviseurs van het programma een âSmart Factory assessmentâ uitvoeren. âMaar liefst 35 onderwerpen zijn op vijf niveaus uitgewerkt. Na de assessment weten ondernemers waarin hun bedrijf zich kan verbeteren of verder ontwikkelen. Inmiddels hebben zoân tweehonderd ondernemingen hier al gebruikt van gemaakt.â
Drie drivers
Er zijn volgens Praat drie belangrijke drivers om te investeren in digitalisering en smart technologie: reductie van energieverbruik, het opvangen van personeelstekorten en â misschien wel de belangrijkste â : de flexibiliteit vergroten. In het kader van de reductie van het energieverbruik noemt hij de bakkerijbranche. âIn deze sector is energieverbruik heel belangrijk. Als je veel meet in het proces en daar kennis over opbouwt, dan kun je op basis van die kennis gaan sturen. Dan kun je je energiekosten misschien wel met een kwart verminderen. Als je dan ook nog eens gaat investeren in extra technologie, dan kun je energiekosten wellicht halveren.âMachines slim maken
Naast vermindering in de energiekosten biedt de industrie 4.0 ook kansen om het gebrek aan personeel tegen te gaan. âHet personeelstekort is een enorme uitdaging. Daar brengt de industrie 4.0 verandering in. De primaire productie wordt een autonoom proces. Door machines slim te maken, zijn er straks geen mensen meer nodig met twintig jaar ervaring. Dat vergt echter wel investeringen. Op het gebied van productiviteit kun je echt grote sprongen maken en deze in vijf jaar tijd bijna met de factor twee laten toenemen.âDoor machines slim te maken, zijn er straks geen mensen meer nodig met twintig jaar ervaringAndere voordelen zijn volgens Praat korte doorlooptijden, robuustheid, minder afwijkingen, voorspelbaarheid en flexibele processen. âMet een flexibele productie kun je in plaats van hele grote series ook kleine series draaien. Zo kun je op grote schaal produceren en toch maatwerk bieden.â De industrie 4.0 kan ook bijdragen aan meer circulariteit van de bedrijven. âIk denk zelfs dat het bij elkaar hoort. Wil je komen tot een circulair proces, dan moet je sowieso investeren in digitalisering. Goede data zijn daarbij cruciaal. Al vergt dat wel een geheel andere denkwijze.â
Skills labs
Om ondernemers te helpen bij de implementatie zijn skills labs ontwikkeld. Praat licht toe: âIn het Noorden van het land willen we drie locaties openen: in Emmen, Groningen en Drachten. Hiermee brengen we vraag, aanbod en onderwijs bij elkaar op een fysieke locatie. In deze labs worden demonstraties gegeven van industrie 4.0 oplossingen. Solutionproviders laten hier hun innovaties zien. Zo kunnen productiebedrijven ervaren hoe deze werken. Ook scholen zijn van harte welkom.â Inmiddels is één locatie geopend: de locatie in Drachten.Stappen zetten
Praat merkt dat er nog veel technische innovatie mogelijk is bij voedingsmiddelenbedrijven. âOnlangs hield ik een presentatie voor de bakkerij- en zoetwarenindustrie en tot mijn verbazing bleek mijn verhaal over de industrie 4.0 voor veel aanwezigen nieuw te zijn. Natuurlijk hebben veel grote concerns op dit gebied al stappen gemaakt, maar voor kleinere bedrijven is er nog veel verbetering mogelijk. Door de gevolgen van corona, de oorlog in de Oekraïne, de energiecrisis, het personeelstekort en de duurdere materiaalkosten zijn we in soort perfect storm terecht gekomen. Daar worden ondernemers onzeker van. Ze hebben de neiging om zich op hun corebusiness te richten en de oogkleppen op te hebben. Dat snap ik, maar dat mag niet tot gevolg hebben dat je je ogen sluit voor de kansen. Het is van groot belang om stappen te zetten. Dat is natuurlijk een grote uitdaging, maar de digitalisering zal een bedrijf uiteindelijk heel veel goeds doen. Wij kunnen bedrijven daarbij helpen.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij