Skip to content

Lianne de Bie, aftredend directeur SFYN: ‘Jongeren verbinden en kennis vergroten’

Lianne de Bie treedt per 1 juli af als directeur van Slow Food Youth Network (SFYN) Nederland.

Updated on:
Interview
Innovatie
Lianne de Bie vertrekt als als directeur van Slow Food Youth Network, een netwerk voor jonge mensen die zich inzetten voor gezond, duurzaam en eerlijk eten voor iedereen. Foto: Corienne Merkens premium

Lianne de Bie vertrekt als als directeur van Slow Food Youth Network, een netwerk voor jonge mensen die zich inzetten voor gezond, duurzaam en eerlijk eten voor iedereen. Foto: Corienne Merkens

Lianne de Bie treedt per 1 juli af als directeur van Slow Food Youth Network (SFYN) Nederland. “Het is een ongeschreven regel om na een jaar of drie een nieuwe directeur de kans te geven om voor een frisse wind te zorgen”, zegt De Bie over haar vertrek.

Lianne de Bie, aftredend directeur Slow Food Youth Network (SFYN), merkt dat de belangstelling voor SFYN de afgelopen jaren flink is toegenomen. SFYN is een netwerk voor jonge mensen die zich inzetten voor gezond, duurzaam en eerlijk eten voor iedereen. “Jongeren hebben veel behoefte aan kennis. Dit jaar organiseren we voor de twaalfde keer onze SFYN Academie. We hebben 125 aanmeldingen gekregen, terwijl er 25 deelnemers mee kunnen doen.”
Wat weten we over de geurige poeders die in de schappen liggen?
Naast de academie organiseert het netwerk jaarlijks ook een aantal landelijke en regionale evenementen en workshops. “Volgende week vrijdag 17 juni duiken we tijdens een bezoek aan kruidenleverancier Verstegen in Rotterdam in de wereld van specerijen. Wat weten we over de geurige poeders die in de schappen liggen? Hoe zuiver zijn de potjes met kaneel en kurkuma nou eigenlijk? En hoe smaakt een betere specerijenketen?”

Verandering begint bij jezelf

De transitie naar een duurzamer voedingssysteem vindt volgens De Bie op alle gebieden plaats, zoals het tegengaan van voedselverspilling, de eiwittransitie en een eerlijke keten. “Soms kan het best lastig zijn om als jonkie binnen een grote organisatie iets aan te geven of om als kleine ondernemer binnen de grote voedselbranche iets te veranderen, maar toch begint veel van de verandering daar. Wij willen jongeren met elkaar verbinden en laten zien dat er ook anderen met het verbeteren van het voedselsysteem bezig zijn. Dat geeft vaak extra energie en hoop.”
Binnen grote bedrijven werken SFYN’ers mee aan bijvoorbeeld het op de markt brengen van meer plantaardige worst
Iedereen kan op zijn of haar eigen manier een bijdrage leveren, weet De Bie. “Denk bijvoorbeeld aan jonge mensen die werken bij het ministerie, in dienst zijn bij een grote coöperatie of zijn gestart als ondernemer. Binnen de academie is er bijvoorbeeld een jongen die vegetarische saucijzenbroodjes van oesterzwammen maakt. Een ander produceert frisdrank die gemaakt is van kruiden die bijdragen aan de biodiversiteit. Binnen grote bedrijven werken SFYN’ers mee aan bijvoorbeeld het op de markt brengen van meer plantaardige worst of het kickstarten van de ondernemingen van jonge voedselveranderaars met financiering en bekendheid.”

Aardappelberg

[caption id="attachment_60362" align="alignright" width="300"]De aardappelberg is een van de hoogtepunten uit het directeurschap van Lianne de Bie. Foto: Mitchell van Voorbergen De aardappelberg is een van de hoogtepunten uit het directeurschap van Lianne de Bie. Foto: Mitchell van Voorbergen[/caption] Het hoogtepunt van haar directeurschap vindt ze dat het netwerk ook tijdens corona zijn veerkracht heeft laten zien. “In deze periode zijn allerlei nieuwe initiatieven ontstaan, zoals bijvoorbeeld de Nationale Aardappelberg. We hoorden dat er veel aardappelen vernietigd zouden worden, terwijl tegelijkertijd mensen in de rij staan voor de voedselbank. Hoe kan dit, vroeger wij ons af. Zodoende besloten we om op elf verschillende locaties aardappelbergen neer te leggen, zodat belangstellenden tegen een kleine prijs aardappelen konden kopen. Uiteindelijk hebben we 130.000 kilo aardappelen gered, hebben we landelijke bekendheid gegeven aan voedselverspilling en bereikten we de Tweede Kamer met de boodschap om anders naar reststromen te kijken. Ik vind het bijzonder dat over het hele land jongeren op stonden om dit vrijwillig te organiseren in hun eigen stad of regio.” Ook al treedt De Bie af als directeur toch geeft ze aan bij het netwerk betrokken te blijven. “Een SFYN’er ben je voor het leven. Het voelt als familie.” De opvolger van De Bie wordt binnenkort bekendgemaakt.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur