Skip to content

Nieuwe technieken verbeteren smaak en functionaliteit van peulvruchteneiwit

Onderzoekers van WUR willen de functionaliteit van eiwitten uit veldbonen en gele erwten verbeteren. Dit kan het toepassingsbereik vergroten.

Updated on:
Interview
Innovatie
Laurice Pouvreau premium

Laurice Pouvreau werkt aan het project ‘Peulvruchten met optimale smaak en functionaliteit’ waarin partijen uit de gehele productieketen samenkomen. - Foto: Koos Groenewold

De vraag naar eiwitten uit peulvruchten, zoals gele erwten en tuinbonen, als alternatief voor dierlijke eiwitten groeit. De smaak en functionaliteit zijn echter niet optimaal voor toepassing in vlees- en zuivelvervangers. Veredeling van peulvruchten en nieuwe verwerkingsmethoden bieden kansen om nieuwe markten te openen, aldus onderzoeker Laurice Pouvreau.

Peulvruchten, zoals erwten en veldbonen, zijn volgens Laurice Pouvreau, expertiseleider Eiwittechnologie bij Wageningen University & Research (WUR), een goed alternatief voor soja. “Deze twee eiwitrijke gewassen hebben in Europa grote kansen. Ze kunnen goed in ons klimaat groeien en hebben een hoge opbrengst. Ook beschikken ze over het vermogen om stikstof uit de lucht te binden en om te zetten in een voor de plant opneembare vorm. Daarom worden ze voor steeds meer toepassingen gebruikt.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur