Skip to content

Onderzoek naar natte hittebehandeling ter verbetering van peulvruchtenmeel

De verwerkingsmethoden van peulvruchten tot ingrediënten, zoals eiwitconcentraten en – isolaten, zorgen voor reststromen. Nieuwe methodes, waarbij de volledige peulvruchten worden gebruikt, bieden kansen.

Updated on:
Interview
Innovatie
peulvruchtenmeel premium

Trui Luyckx. - Foto: Flanders' FOOD

In het project PulseFlour onderzoeken KU Leuven en Flanders’ FOOD nieuwe verwerkingsmethodes van de volledige peulvruchten tot ingrediënten. Door voorafgaand aan de vermaalstap een natte hittebehandeling toe te passen, kunnen de verterings-, sensorische en functionele eigenschappen van peulvruchtenmelen worden gestuurd en geoptimaliseerd.

Het vierjarige project PulseFlour is vorig jaar van start gegaan. Over de aanleiding vertelt Trui Luyckx, Innovatiemanager bij Flanders' FOOD: “Als nieuwe eiwitbron zijn peulvruchten heel interessant. Ze hebben een lage milieu-impact. Ook zijn ze nutritioneel heel hoogwaardig vanwege de aanwezige eiwitten, zetmeel en vezels. Desondanks is de peulvruchtenconsumptie in België relatief laag. Via verwerken van de peulvruchten tot peulvruchtmeel en het gebruik ervan als ingrediënt in talrijke toepassingen willen we de consumptie boosten.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur