Skip to content

Smart Protein ontwikkelt duurzame plantaardige ingrediënten

Het Europese projectconsortium Smart Protein heeft nieuwe eiwitrijke, plantaardige ingrediënten ontwikkeld. Deze kunnen de kwaliteit van plantaardige producten verder verbeteren.

Updated on:
Interview
Innovatie
Afbeelding premium

Het Europese projectconsortium Smart Protein is erin geslaagd nieuwe eiwitrijke, plantaardige ingrediënten te ontwikkelen. Foto: Smart Protein

Het Europese projectconsortium Smart Protein is erin geslaagd nieuwe eiwitrijke, plantaardige ingrediënten te ontwikkelen. Hiervoor zijn kosteneffectieve extractietechnologieën gevalideerd, waardoor bij de productie geen oplosmiddelen/chemicaliën meer nodig zijn. Op maat gemaakte enzymatische behandelingen en fermentatie zorgen voor geavanceerde ingrediënten. Deze kunnen de kwaliteit van plantaardige producten verder verbeteren.

Op innovatieve wijze de transitie naar een grotere opname van plantaardige en alternatieve eiwitten in onze voeding te ondersteunen. Dat is het doel van Smart Protein. De Europese Commissie heeft hiervoor €10 miljoen ter beschikking gesteld. Het projectconsortium, dat in januari 2020 startte, wordt gevormd door 33 partners uit 14 landen (voornamelijk in de EU gevestigd). Het bestaat uit academici, kleine en grote partners uit de voedselindustrie en NGO's. In juni 2024 eindigt het project.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur