Foto: Eurofins
Alternatieve eiwitten en plantaardige producten worden steeds populairder als duurzame en gezonde voedingsopties. Toch bestaan er veel misverstanden over hun voedingswaarde en betrouwbaarheid. Meten en valideren op de juiste manier helpt voedingsbedrijven niet alleen om een eerlijk verhaal te vertellen, maar ook om een voorsprong te nemen in de markt.
Hoe bepaal je voedingswaarden op een correcte manier? En hoe zorgen producenten ervoor dat ze hun beloftes waarmaken? Veronica Ernste – Nota, development analist, en Peter Sanders, koolhydraatonderzoeker bij Eurofins, geven antwoord op deze vragen. Ze leggen uit hoe bedrijven, van startups tot gevestigde namen, kunnen profiteren van betrouwbare analysemethodes om transparant te zijn over de voedingsclaims op hun producten.
In het verleden werden vooral hoogmoleculaire vezels gemeten met klassieke technieken. “Tegenwoordig maken nieuwe methodes het mogelijk om ook laagmoleculaire vezels, zoals inuline en oligosachariden, nauwkeurig te meten. Deze vezels zijn belangrijk voor een gezonde darmflora en spelen een cruciale rol in producten zoals babyvoeding. Ook suikeranalyses zijn nu veel specifieker geworden dankzij technieken die voldoen aan internationale normen”, zegt Peter Sanders.
Betrouwbare analysemethoden
Bij plantaardige producten, zoals soja, die rijk zijn aan vezels en oligosachariden, zijn deze moderne technieken essentieel. Zonder de juiste methodes kunnen de meetresultaten onbetrouwbaar zijn, wat kan leiden tot verkeerde voedingsclaims of een onjuiste calorische waarde. Het Expertise and Innovation Centre for Carbohydrates and Chemistry (CCC) van Eurofins heeft veel ervaring met deze analysemethodes en ontwikkelt ze zelfs verder. Sanders: “Met deze geavanceerde technieken ondersteunen we zowel startups als gevestigde bedrijven.”
Veel laboratoria gebruiken nog verouderde methodes, zoals de 100-min-methode, die onnauwkeurige resultaten opleveren omdat je dan de koolhydraten niet bepaald maar berekend. Ook de berekening van eiwitgehaltes via stikstofmetingen is vaak onjuist, omdat de omrekenfactor per eiwitbron verschilt. Bij alternatieve eiwitten, zoals insecten en algen of fermentatieproducten, spelen stoffen zoals chitines en chitosanen een rol. Die kunnen het eiwitgehalte behoorlijk vertekenen. “Dankzij nieuwe analysetechnieken kunnen we specifieke polysachariden en suikers correct meten. Hiermee wordt ook rekening gehouden met technologische toevoegingen zoals gums en pectines, die bijdragen aan het mondgevoel en de structuur van een voedingsproduct”, aldus Sanders.
Meer transparantie, minder misverstanden
Een veelgehoorde misvatting is dat alternatieve eiwitproducten ‘gemanipuleerd’ zouden zijn. “Geavanceerde analysemethoden laten zien dat producten voldoen aan strikte normen,” zegt Veronica Ernste – Nota. Betrouwbare metingen van vezels en suikers helpen producenten vertrouwen te winnen bij consumenten en zakelijke partners. Claims zoals ‘rijk aan vezels’ zijn alleen waardevol als ze worden ondersteund door correcte data. “Bijvoorbeeld bij sojazuivel: de vezels in de schil dragen sterk bij aan de voedingswaarde,” legt Ernste – Nota uit.
Bedrijven kunnen transparanter zijn door te investeren in validatie en onafhankelijke verificatie van hun voedingsclaims. “Dit voorkomt verrassingen en vergroot het vertrouwen van consumenten. Voor hybride producten, die zowel plantaardige als dierlijke ingrediënten bevatten, is nauwkeurige meting van de balans tussen deze componenten heel belangrijk”, weet Ernste – Nota.
Plantaardige alternatieven, zoals producten van bonen, erwten en algen, bevatten polysachariden die belangrijk zijn voor gezondheid en structuur. Specifieke suikers, zoals trehalose in insecten en melibiose in soja, spelen een rol in voedingswaarde en mondgevoel. Bij productontwikkeling is een goede balans tussen eiwitten, vezels en koolhydraten cruciaal. “Met nieuwe meetmethodes en technologieën helpen wij producenten zodat zij producten kunnen maken die precies aansluiten bij de behoeften van specifieke doelgroepen, zoals veganisten of baby’s. Dit biedt kansen voor startups in nichemarkten.”
Met nieuwe meetmethodes en technologieën helpen wij producenten zodat zij producten kunnen maken die precies aansluiten bij de behoeften van specifieke doelgroepen, zoals veganisten of baby’s. Dit biedt kansen voor startups in nichemarkten
Betrouwbare voedingsclaims
De groei van alternatieve eiwitten, zoals fermentatie-eiwitten en insecten, brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. “Chitine, een stof in insecten en paddenstoelen, vereist speciale analysemethodes. Innovaties in deze technieken maken het mogelijk om oplosbare en onoplosbare vezels apart te meten, wat belangrijk is voor betrouwbare voedingsclaims”, zegt Sanders.
Validatie speelt een sleutelrol in het garanderen van nauwkeurige en reproduceerbare metingen. Samenwerken met experts, zoals het CCC van Eurofins, die zich bezighoud met het verkrijgen van hoge mate aan juistheid, helpt bedrijven om betrouwbare gegevens te verzamelen en daarmee een sterke marktpositie op te bouwen.
Door te investeren in goede analysemethodes en transparantie kunnen bedrijven fabels over alternatieve eiwitten ontkrachten en het vertrouwen van consumenten winnen. Dit biedt kansen om duurzamere en gezondere producten te ontwikkelen met een eerlijk verhaal, gebaseerd op feiten.