Skip to content

Wie haalt de rotte appels uit de samenleving?

Elke dag hebben wij ermee te maken. Voedsel dat veilig is om te consumeren, producten die veilig zijn om te gebruiken en het welzijn van dieren dat op orde is. Een groot pakket. Maar wie houdt toezicht dat bedrijven dit ook goed doen? En hoe gebeurt dat?

Updated on:
Business
Partner
Foto's: NVWA partner

Foto's: NVWA

Elke dag hebben wij ermee te maken: voedsel dat veilig is om te consumeren, producten die veilig zijn om te gebruiken en het welzijn van dieren dat op orde is. Een groot pakket. Maar wie houdt toezicht dat bedrijven dit ook goed doen? En hoe gebeurt dat?

Eigenlijk sta je er misschien niet altijd bij stil. Maar er is in Nederland toezicht op de veiligheid om de samenleving te beschermen. In een restaurant of winkel horen geen muizen rond te lopen. Uiteraard kan dit gebeuren, maar het dient wel verholpen te worden. Stel dat een kind denkt dat een muizenkeutel op de grond hagelslag is. De gevolgen kunnen een enorme impact hebben. De muis kan net daarvoor gif hebben gegeten.

Toezicht

Dat is een van de vele redenen waarom er toezicht is op de veiligheid in horeca en winkels. Uiteraard is het toezicht in Nederland veel breder. Denk bijvoorbeeld aan toezicht op pretparken, fokkers, vervoer naar slachthuizen en import en export van producten of dieren.

Veel ondernemers hebben het beste voor met hetgeen waar ze dagelijks mee te maken hebben. Uiteraard zijn ze trots op wat ze leveren. Alleen is men soms niet op de hoogte van (nieuwe) regels of heeft een bedrijf te maken met onmacht. Er is dan geen opzet in het spel.

De bedoeling is dat deze bedrijven worden geholpen. Als er iets echt niet op orde is of als de wetgeving niet na wordt geleefd, kan de ondernemer een boete krijgen. Of moet een onderneming zelfs tijdelijk sluiten totdat het wel op orde is. Dit is om de veiligheid voor consumenten te waarborgen. Het controleren of bedrijven zich aan de betreffende wet- en regelgeving houden, wordt in Nederland door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uitgevoerd.

Tekst gaat door onder de foto

Het onderzoeken van monsters gebeurt in laboratoria.
Het onderzoeken van monsters gebeurt in laboratoria.

Werken bij de NVWA: interessant en uitdagend

Het toezicht van de NVWA is opgesplitst in zeven publieke belangen & toezichtsdomeinen: voedselveiligheid, dierenwelzijn, productveiligheid, tabaks- en alcoholontmoediging, diergezondheid, plantgezondheid, en natuur en milieu. Een enorm divers en complex pakket, wat het werk van de NVWA interessant en uitdagend maakt.

Bij de zeven thema’s waar de NVWA toezicht op houdt, kan je denken aan speelgoed, attractieparken, cosmetica, fokkers, planten en visserij. De inspecteurs voeren de controle uit. Dit doen zij niet alleen. Tijdens gecoördineerde acties werken zij samen met onder andere de politie, de douane en de arbeidsinspectie.

Binnen de NVWA werken de inspecteurs samen met andere collega’s. Het onderzoeken van monsters gebeurt in laboratoria, en op de kantoren ondersteunen medewerkers het toezicht op diverse vlakken. Medewerkers van de NVWA zorgen dat inspecteurs de werkzaamheden naar behoren kunnen uitvoeren met de juiste middelen.

Tekst gaat door onder de foto

Het takenpakket van een dierenarts bij de NVWA is heel breed en divers.
Het takenpakket van een dierenarts bij de NVWA is heel breed en divers.

Dierenarts bij de NVWA

Het takenpakket van bijvoorbeeld een dierenarts bij de NVWA is heel breed en divers. Daarvoor zijn er andere medewerkers nodig om de dierenarts te ondersteunen in de werkzaamheden. Uiteraard zijn er taken die alleen een dierenarts mag uitvoeren. Het dierenwelzijn van de dieren op een boerderij tot het slachthuis staat voorop. Tijdens het vervoer, of dit volgens de richtlijnen gebeurt, of de dieren er gezond uitzien en of het de juiste dieren betreft.

Het is belangrijk dat de juiste dieren naar de slacht gaan. Als er een bepaalde dierziekte uitbreekt, kan er namelijk middels de administratie worden nagegaan waar de dieren zich bevinden. Het slachthuis is verantwoordelijk voor de slacht en de hygiënische verwerking daarvan. Een NVWA-dierenarts checkt of dit zorgvuldig gebeurt en of het karkas er gezond uitziet. Dit alles om het welzijn van de dieren te controleren en veilig voedsel voor consumptie te waarborgen.

Wil je meer over weten over de NVWA? Of ben je in het werk van de NVWA geïnteresseerd? Kijk dan eens op www.nvwa.nl.

Snel delen

NVWA logo
NVWA

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit