Annabel Romijn is winnaar van de HAS Food Experience 2024 in de categorie Sustainable alternative proteins. Ze ontwikkelde een proteïnereep met daarin microbieel eiwit. - Foto: Van Assendelft Fotografie
Het project van Annabel Romijn kwam als beste uit de bus op de HAS Food Experience. Niet omdat het zo lekker is (wat het volgens haar wel is, maar het het heeft nog geen levensmiddelentoelating), maar omdat het zo innovatief is.
Tijdens de HAS Food Experience presenteerde Annabel Romijn haar resultaten van twintig weken zwoegen op een foodoplossing: Biond. Een proteïnereep die gezonder én duurzamer is dan gangbare repen. De student Toegepaste Biologie koos voor een ingrediënt dat niet voor de hand ligt: âIk gebruik een microbieel eiwit in mijn repen. Dat wordt gemaakt door niet-genetisch gemodificeerde bacteriën die ammoniak en methaan omzetten in eiwitten. Dat wordt als gehele biomassa âgeoogstâ. Het is een vorm van biomassafermentatie, specifiek gasfermentatie.â Na een drogingsproces blijft er dan een poeder over. Dat eiwitpoeder heeft Romijn verwerkt in haar repen.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp