Skip to content

WWF lanceert ‘duurzaam menu in balans met natuur’

Duurzaam en gezond eten is binnen de draagkracht van de aarde mogelijk. Dat blijkt uit het onderzoek 'Gezond eten binnen de grenzen van één aarde’, dat in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF) is uitgevoerd.

Updated on:
Interview
Innovatie
duurzaam menu premium

Uit het WWF-onderzoek blijkt dat de urgentie om de voedingsadviezen aan te passen groot is. Foto: WWF

Duurzaam en gezond eten is binnen de draagkracht van de aarde mogelijk. Dat blijkt uit het onderzoek 'Gezond eten binnen de grenzen van één aarde’, dat in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF) is uitgevoerd. Hoe ziet het menu van de toekomst eruit? Hoe is dit tot stand gekomen? En wat betekent dit voor de Schijf van Vijf? Corné van Dooren (WWF) en Lilou van Lieshout (Voedingscentrum) geven hun visie.

De manier waarop wij in Nederland eten, is niet duurzaam: het draagt bij aan biodiversiteitsverlies, klimaatverandering, vervuiling, ontbossing en overbevissing, zegt Corné van Dooren, adviseur duurzame voedselconsumptie WWF-NL. Hij is van mening dat de officiële voedingsadviezen voor gezond eten nog onvoldoende rekening houden met het milieu. “In 2022 verscheen een grote overzichtsstudie die aangaf dat bijna alle officiële richtlijnen in de wereld niet duurzaam genoeg zijn, terwijl het eerder verschenen EAT-Lancet-menu om een meer lokale toepassing vroeg. Dat hebben wij gecombineerd in ons onderzoek naar hoe een duurzaam menu in balans met natuur eruitziet.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur