Uit het WWF-onderzoek blijkt dat de urgentie om de voedingsadviezen aan te passen groot is. Foto: WWF
Duurzaam en gezond eten is binnen de draagkracht van de aarde mogelijk. Dat blijkt uit het onderzoek 'Gezond eten binnen de grenzen van één aardeâ, dat in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF) is uitgevoerd. Hoe ziet het menu van de toekomst eruit? Hoe is dit tot stand gekomen? En wat betekent dit voor de Schijf van Vijf? Corné van Dooren (WWF) en Lilou van Lieshout (Voedingscentrum) geven hun visie.
De manier waarop wij in Nederland eten, is niet duurzaam: het draagt bij aan biodiversiteitsverlies, klimaatverandering, vervuiling, ontbossing en overbevissing, zegt Corné van Dooren, adviseur duurzame voedselconsumptie WWF-NL. Hij is van mening dat de officiële voedingsadviezen voor gezond eten nog onvoldoende rekening houden met het milieu. âIn 2022 verscheen een grote overzichtsstudie die aangaf dat bijna alle officiële richtlijnen in de wereld niet duurzaam genoeg zijn, terwijl het eerder verschenen EAT-Lancet-menu om een meer lokale toepassing vroeg. Dat hebben wij gecombineerd in ons onderzoek naar hoe een duurzaam menu in balans met natuur eruitziet.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst