Foto: Koos Groenewold
In dit artikel
In het afgelopen jaar is meer dan een kwart van al het Europese onderzoek naar alternatieve eiwitten gepubliceerd. De non-profit the Good Food Institute (GFI) publiceert een eerste analyse van het onderzoek naar alternatieve eiwitten.
Volgens de analyse van GFI neemt het aantal wetenschappelijke onderzoeken over alternatieve eiwitten in Europa snel toe. In 2023 werden 472 wetenschappelijke onderzoeken over plantaardige eiwitten, gecultiveerd vlees en fermentatie gepubliceerd. Goed voor 26% van alle wetenschappelijk publicaties over alternatieve eiwitten in Europa ooit en een flinke toename vergeleken bij de 19 publicaties in 2010.
Nederland in top 3
Nederland staat op nummer 3 met 199 wetenschappelijke publicaties na 255 Britse en 243 Duitse onderzoeken. Wageningen University & Research is het dominante kennisinstituut in Europa. De WUR publiceerde 88 van de 199 Nederlandse publicaties en wordt ook het meest geciteerd. Italië is met 504 onderzoekers van alternatieve eiwitten het land in Europa met de meeste onderzoekers. De kleinere landen Ierland, Finland en Denemarken publiceerden het meest per inwoner, elk 20 wetenschappelijke artikelen per miljoen inwoners.
Lees ook: €769 miljoen geïnvesteerd in eiwitbedrijven EU
Twee derde van het onderzoek gaat over plantaardige eiwitten
Bijna twee derde van het onderzoek (64%) is onderzoek over plantaardige eiwitten. Naast onderzoek naar soorten alternatieve eiwitten is er onderzoek naar technologie, commercialisatie en opschaling van de eiwittransitie in het geheel. Er wordt veel minder onderzoek gedaan naar de opschaling en productie van gecultiveerd vlees en fermentatieproducten. Deze verdeling gaat niet alleen op voor het aantal onderzoeken, maar ook voor het geld dat beschikbaar is voor onderzoek naar deze verschillende onderzoeksrichtingen.
Verschil in focus
Per regio in Europa verschilt de focus in onderzoek en financiering. Nederland spendeert relatief veel geld aan onderzoek naar gecultiveerd vlees, al gaat het meeste geld naar de bevordering van de eiwittransitie in het geheel. Aan dat laatste spendeert ook de Europese Unie het meeste geld gevolgd door onderzoek naar plantaardig eiwit en gecultiveerd vlees. Denemarken en Frankrijk zijn sterk gericht op plantaardige eiwitten. Finland financiert veel onderzoek naar fermentatieproducten. Het Verenigd Koninkrijk verdeelt zijn geld gelijkmatig over plantaardig eiwit, gecultiveerd vlees, fermentatieproducten en kennis over eiwittransitie in het algemeen.
Versnipperde aanpak
GFI vindt de toename in onderzoek naar alternatieve eiwitten een goede zaak, maar ziet ook nog ruimte voor verbetering. “De aanpak in financiering is inconsistent en er is urgent behoeft aan een meer samenhangend netwerk,” zegt Dr Stella Child, manager onderzoek en beurzen bij GFI Europe. Naast meer mogelijkheden voor onderzoekers om kennis uit te wisselen, moeten overheden fondsen vrij maken voor onderzoek naar tot nog toe onderbelichte onderwerpen.