In 2020 werd in Nederland 490 ton Parmaham verkocht, dat is 24% meer dan in 2019. Foto: Canva
De productie van Parmaham in Italië daalde met 10% in 2020 door de corona-pandemie. De verkoop van Parmaham is in Nederland juist gestegen in 2020, vooral als voorverpakt product via de supermarkt.
De corona-pandemie heeft tot forse verschuivingen geleid in de afzet van luxe foodproducten. Een van de vele voorbeelden is de afzet van Parmaham in Nederland. In 2020 werd in Nederland 490 ton Parmaham verkocht, dat is 24% meer dan in 2019. De toename komt vooral door de grotere afzet van voorverpakte product. De afzet via de horeca is duidelijk lager in 2020 door de lockdowns. Dat blijkt uit de cijfers van het Italiaanse Consorzio del Prosciutto di Parma. In Nederland zijn vorig jaar 4,3 miljoen pakjes Parmaham verkocht, dat is 85% van de afzet van parmaham in Nederland.
Lagere productie parmahammen
Volgens het consortium is in 2020 de productie van Parmahammen licht gedaald. Er werden 8,7 miljoen hele hammen geproduceerd, 2,2% minder dan in 2019. Het aantal hammen waarvan het productieproces begon in 2020 daalde nog sneller, met 10% naar 7,8 miljoen hammen. Dat heeft invloed op de beschikbare hoeveelheid dit jaar, een van de eisen die voor Parmaham gelden is dat het minimaal twaalf maanden moet rijpen.
De lagere productie heeft direct verband met de verkoop in Italië zelf, die daalde met 5,6%. De afzet in het thuisland is goed voor 71% van de totale afzet. De lager afzet in de horeca is maar deels gecompenseerd door groei in de afzet van voorverpakte ham via met name supermarkten. De verschuiving naar voorverpakte ham is duidelijk versneld door de pandemie, maar is een trend die al jaren bezig is volgens het consortium.
VS is de grootste afnemer
De daling van de binnenlandse afzet was duidelijk groter dan de daling van de export. In 2020 zijn 2,5 miljoen hammen geëxporteerd, met een totale exportwaarde van € 260 miljoen. De VS is veruit de grootste afnemer met 572.000 hammen (5% minder dan in 2019). Duitsland is de nummer twee met 397.000 hammen (-11%), Frankrijk is goed voor 365.000 hammen (-13%). Nederland springt er uit met een toename van 24%, vooral door de groei van voorverpakt product. De afzet naar Australië steeg met en plus van 45% nog harder.
Beschermd streekproduct
De productie en marketing van Parmaham is een geslaagd voorbeeld van een door de EU beschermd streekproduct (BOB = Beschermde Oorsprongs Benaming, in het Italiaans afgekort als DOP). Het Consorzio del Prosciutto di Parma is sinds 1970 het officiële orgaan dat verantwoordelijk is voor Parmaham als product en vertegenwoordigt 150 producenten.
Parmaham mag alleen zo heten als het uit de Italiaanse regio Parma komt. Het varkensvlees moet afkomstig zijn van in Italië geboren en opgegroeide varkens. Een deel van het rantsoen bestaat uit wei afkomstig van de productie van Parmezaanse kazen. De varkens hebben bij de slacht een relatief hoog gewicht van circa 160 kilo en moeten minimaal negen maanden oud zijn. Voor vleesvarkens in Nederland ligt het levend gewicht bij de slacht tussen 120 en 125 kilo en de leeftijd rond zes maanden.