Foto: Twan Wiermans
In het eerste halfjaar van 2020 werden 33 nieuwe locaties in onder andere Nederland, Argentinië en Brazilië gecertificeerd om fysieke RTRS-gecertificeerde soja te kunnen ontvangen en verwerken.
Dat meldt RTRS (Round Table of Responsible Soy). “Tussen eind 2019 en de eerste helft van het jaar is de vraag naar RTRS Chain of Custody-certificering exponentieel toegenomen en het aantal gecertificeerde locaties toont de versterking van het RTRS-systeem voor duurzame soja wereldwijd aan”, aldus RTRS. Chain of Custody betekent zoveel als ketenbeheer. De Chain of Custody-standaard stelt eisen aan de verschillende traceerbaarheidssystemen die een organisatie moet implementeren om controle te houden over de voorraden soja die zijn gecertificeerd volgens de RTRS-standaarden voor verantwoorde sojaproductie. Het is verplicht voor de gehele toeleveringsketen en voor organisaties die RTRS-sojabonen of bijproducten van soja willen ontvangen, verwerken en verhandelen.
Bunge
In Europa certificeerde Bunge één vestiging in Nederland, die bestaat uit vier kantoren, een opslag en een verwerkingslocatie. In Latijns-Amerika certificeerde Louis Dreyfus Company twee locaties en twee havens. Cofco behaalde certificering voor drie locaties.
Credits
De grootste hoeveelheid duurzame soja wordt verhandeld en verwerkt via zogenoemde credits. Dit betekent dat de soja niet fysiek duurzaam hoeft te zijn, maar dat certificaten worden gekocht die de volumes soja afdekken. Een veel kleinere hoeveelheid bestaat uit soja die fysiek duurzaam gecertificeerd is.