Foto: Canva
In dit artikel
De eiwittransitie speelt een belangrijke rol in het verduurzamen van het voedselsysteem. Zo zijn er meerdere apps die inspelen op deze transitie. Wij hebben een lijst samengesteld met 7 apps, die inspiratie en ondersteuning geven aan de consument. Of je nu een ervaren vegetariër bent of gezondere keuzes wilt maken, met deze apps wordt duurzaam en bewust eten eenvoudiger, leuker en verrassend lekker.
De lijst met apps is opgesteld in willekeurige volgorde.
1. Fork Ranger
Deze app maakt gebruik van een game-aspect om gebruikers bewuster te maken van duurzame voeding. Stapsgewijs reist de gebruiker door de app, waarbij Fork Ranger elke dag informatie biedt over de milieu-impact van voedingskeuzes. Dit doet de app door eerst een quizvraag te stellen en vervolgens informatie/uitleg over die quizvraag te geven. Hierna krijgt men een nieuw 100% plantaardig recept. De focus van de app is om stap voor stap meer te ontdekken over plantaardige voeding, waarbij appgebruikers dagelijks leren over de voordelen voor henzelf én voor de planeet.
2. Eetmeter
De Eetmeter is een app van het Voedingscentrum, waarin gebruikers een dagboek kunnen bijhouden van hun voedingsinname. Aan de hand van het ingevoerde voedselpatroon biedt de app gepersonaliseerd inzicht in de binnengekregen voedingsstoffen. Zo heeft de app een BMI-meter, kunnen gebruikers hun beweging bijhouden en krijgt iedereen overzichten per week of maand. Ook geeft de app advies over gezondere en duurzamere keuzes, zoals het vervangen van zuivel of vlees door plantaardige alternatieven. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de Schijf van Vijf, met informatie over welke producten wel of niet erin zitten en waarom. Voor iedereen die bewust bezig wil zijn met voeding, is dit een uitgebreide en toegankelijke optie.
3. KiesIkGezond
De tweede app van het Voedingscentrum, de KiesIkGezond-app, faciliteert een bewust keuzeproces tijdens het aankopen van voedsel. De app scant snel producten om te kijken hoe gezond ze zijn en wat er precies in zit. Zo geeft de app aan of het product in de Schijf van Vijf zit, of en hoe je gezonder kunt kiezen, met hierbij voorbeelden. Deze functionaliteit helpt bij het maken van betere keuzes in de supermarkt. Volgens het Voedingscentrum is het namelijk zo dat wanneer je volgens de Schijf van Vijf eet, je al meer plantaardig en minder dierlijk eet dan de gemiddelde Nederlander.
4. Soosee
Boodschappen doen met specifieke voedingsvoorkeuren kan soms lastig zijn, maar Soosee maakt dit een stuk gemakkelijker. Door de ingrediëntenlijst van een product te scannen, laat de app zien of het voldoet aan de voorkeuren van de gebruiker, zoals het vermijden van dierlijke producten. In de app selecteert de gebruiker welke groepen, zoals vlees, dierlijke E-nummers, of zuivelproducten, hij/zij wil vermijden. Dit maakt het vinden van plantaardige alternatieven eenvoudig en het voorkomt verrassingen bij het boodschappen doen.
5. Albert Heijn
De Albert Heijn app biedt meer dan alleen een overzicht van het assortiment. De app ondersteunt gebruikers bij het maken van duurzamere keuzes door filters voor plantaardige opties, zoals vleesvervangers en veganistische producten. Daarnaast bevat de app een receptenbank met inspiratie voor veganistische en vegetarische maaltijden. Gebruikers kunnen persoonlijke voorkeuren instellen om recepten en producten te vinden die passen bij hun dieet en smaak. Met de ‘Leefstijlcheck’ biedt de app ook inzichten in gezondheid en tips voor een gezonder eetpatroon, waaronder plantaardige alternatieven. Deze functies maken het makkelijker om duurzamer te eten en bewuste keuzes te maken.
6. VeggieChallenge
De app VeggieChallenge van ProVeg begeleidt de consument naar een plantaardiger dieet. De app lijkt best veel op de Fork Ranger app. Waar Fork Ranger zich focust op duurzaamheid en educatie, richt VeggieChallenge zich meer op het verminderen van vlees- en dierlijke eiwitten. Met persoonlijke doelen, dagelijkse tips en een receptenbank helpt de VeggieChallenge bij de ontwikkeling van nieuwe gewoontes. De app biedt daarnaast inzicht in de effecten van de keuzes van een gebruiker, zoals de besparing op grondstoffen en dierlijke producten.
ProVeg heeft reeds een update aangekondigd, namelijk een groepsfunctie in de VeggieChallenge. De non-profit heeft de effectiviteit van de app onderzocht en ontdekt dat sociale steun belangrijk is voor het volhouden van een nieuwe plantaardige eetgewoontes. De nieuwe versie richt zich op samen met bijvoorbeeld familie en vrienden de challenge aan gaan.
7. ToGoodToGo
Een van de meest populaire apps op dit lijstje is TooGoodToGo, bekend bij duurzaamheidsondersteuners. TooGoodToGo is een app waarmee gebruikers overtollig voedsel van supermarkten, restaurants en cafés kunnen kopen tegen een lagere prijs. Dit doet de app door in samenwerking met andere voedselverstrekkers verrassingspakketten aan te bieden. Hoewel de app vooral bekend staat om het tegengaan van voedselverspilling, speelt TooGoodToGo indirect ook een rol in de eiwittransitie. In verrassingspakketten zitten ook regelmatig plantaardige producten, die op deze manier in huishoudens komen die ze normaal niet uit zouden kiezen. Dit maakt het een laagdrempelige manier om nieuwe plantaardige opties te proberen.
Lees ook: 10 populaire food influencers