Een vegan maaltijd op de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Foto: Erasmus Universiteit
In dit artikel
In het hoger onderwijs serveert 88% van de instellingen meer plantaardig voedsel. ProVeg onderzocht hoe het hoger onderwijs bezig is met de eiwittransitie.
Initiatieven waarin het aanbod van plantaardige eiwitten wordt verhoogd, sluiten goed aan bij het bredere duurzaamheidsbeleid van de onderwijsinstelling. ProVeg zag bij 20 van de 49 onderzochte instellingen dat de catering bij lunches en borrels vegetarisch of veganistisch is. Een kwart van de instellingen informeert studenten en medewerkers over de klimaatimpact van hun voedselkeuzes. Een kwart van de instellingen neemt deel aan campagnes als Meatless Mondays en de Week Zonder Vlees en Zuivel.
Lees ook: Subsidie op plantaardige maaltijden trekt student niet aan
Doelen meer plantaardig niet concreet genoeg
Proveg ziet wel ruimte voor verbeteringen bij het hoger onderwijs. 12% van de instellingen in het hoger onderwijs doet nu nog niks aan initiatieven die helpen bij de eiwittransitie. Daarnaast heeft 41% van de instellingen niet echt concrete doelstellingen op meer plantaardig voedsel serveren. Veel initiatieven zijn nu nog vaag geformuleerd met termen als ‘minder vlees’. ProVeg adviseert concretere doelen ook op andere dierlijke eiwitbronnen, zoals zuivel en ei. De doelstellingen kunnen daarnaast beter geformuleerd worden in percentages van plantaardige eiwit ten opzichte van dierlijke eiwit in het geserveerde eten.
Meting van de eiwitverhouding
Weinig instellingen hebben meetmomenten ingesteld, waarin ze de voortgang op een plantaardige doelstelling bijhouden. ProVeg raadt hierbij hun eigen monitor Eiweet aan, ontwikkelt in samenwerking met de Green Protein Alliance, voor een betrouwbare meting van de eiwitverhouding. “Ideaal gezien zouden de instellingen de manier waarop doelstellingen geformuleerd en gemeten worden met elkaar harmoniseren”, zegt Pablo Moleman, medeoprichter van ProVeg Nederland. “Dat kan ook de onderlinge uitwisseling van kennis en ervaringen vergemakkelijken.”
Lees ook: Universiteiten maken stappen in duurzame catering
Voortrekkersrol hoger onderwijs
Instellingen in het hoger onderwijs hebben volgens de belangenorganisatie een voortrekkersrol in de eiwittransitie. Moleman: “We zien hier nog meer dan in andere sectoren dat de eiwittransitie hoog op de agenda staat. Het helpt daarbij dat het draagvlak onder Nederlandse jongeren voor meer plantaardig eten ook heel hoog is.”