Gegaard gecultiveerd foie gras van Gourmey. Foto: Romain Buisson
In dit artikel
Het Franse kweekvleesbedrijf Gourmey heeft naar eigen zeggen als eerste goedkeuring aangevraagd bij de EU voor hun product. Het bedrijf maakt gecultiveerde foie gras, ofwel ganzen- of eendenlever.
Gourmey is het eerste bedrijf dat communiceert over de Novel food-aanvraag bij de Europese Commissie. Het bedrijf maakt een premium product en richt zich op het hoge gastronomische segment. De producten van Gourmey zullen dan ook niet snel in de supermarkt te vinden zijn. CEO Nicolas Morin-Forest kijkt uit naar de samenwerking met de voedselveiligheidsautoriteiten: “We zijn ervan overtuigd dat onze producten voldoen aan de hoge eisen, zodat iedereen die onze gastronomische ervaring kan beleven.”
Langdurig traject
Om de producten te mogen consumeren, moet eerst worden vastgesteld of het veilig is voor consumptie door de Europese Commissie en de Europese voedselveiligheidsorganisatie Efsa. Er is nog geen enkel kweekvleesproduct toegelaten in de EU en de Novel food-procedure is een van de zwaarste ter wereld. Zelf omschrijft Gourmey het als ‘de gouden standaard in Novel food veiligheid en risicobeoordeling’. Het Novel food-traject is tijdrovend, het gaat minimaal drie jaar duren voordat het gecultiveerde foie gras toelating krijgt.
Meerdere aanvragen
Naast de EU heeft Gourmey ook Novel food-dossiers ingediend in Singapore, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Het bedrijf maakt zich nu klaar voor toetreding tot de markt en haalde hiervoor al € 65 miljoen op.