Skip to content

Geld voor WUR-onderzoek naar bacteriën in plantaardige voeding

Grondstoffen voor zuivelvervangers zoals haver en amandelen kunnen schadelijke bacteriën bevatten die gifstoffen maken

Grondstoffen voorplantaardige voeding kunnen schadelijke bacteriën bevatten die gifstoffen maken. - Foto: Canva/corelens

Onderzoek naar ziekmakende bacteriën in plantaardige voeding krijgt €1 miljoen subsidie. Het onderzoek van de Wageningen Universiteit & Research (WUR) richt zich op de veiligheid van nieuwe plantaardige voedingsmiddelen.

Het onderzoek Genomic-driven Risk ASsessment of Plant-based foods (Grasp) gaat in kaart brengen wat de risico’s zijn in plantaardige producten. Haver, erwten en amandelen kunnen schadelijke bacteriën bevatten die gifstoffen maken. Bacteriën zoals Bacillus cereus en Clostridium botulinum maken bijvoorbeeld allebei sporen aan die bestand zijn tegen extreme omstandigheden zoals hitte en kou. Deze twee bacteriën worden daarom door het onderzoeksteam onder de loep genomen en hun genetische karakteristieken en gedrag bepaald. De onderzoekers willen een tool ontwikkelen waarmee voedingsproducenten de uitgroei van ziekteverwekkers te minimaliseren.

De Technical University Denmark (DTU) is medeverantwoordelijk voor het onderzoek. De Denen richten zich op de bacterie Clostridium botulinum en de Wageningse onderzoekers op de andere.

Plant2Food

Grasp krijgt zijn financiering van het Plant2Food-project. Het doel is om een beter beeld te krijgen van de eigenschappen van plantaardige grondstoffen en hoe deze het best gebruikt kunnen worden in voeding. In het project werken universiteiten, voedingsmiddelenbedrijven en bedrijven die productcontroles uitvoeren samen. Plant2Food heeft een budget van €27 miljoen en loopt nog drie jaar.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur