De producten van Impossible Foods bevatten heem, omdat dit molecuul ervoor zorgt dat de burger ‘bloedt’. - Foto: ANP / Angela Weiss / AFP
Impossible Foods, een Amerikaanse vleesvervangerproducent, is een stap dichter bij de EU-markt. De Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa heeft geoordeeld dat het ingrediënt ‘heem’ dat in de Impossible Burger zit, veilig is voor consumptie.
Impossible Foods werkt al sinds 2019 aan zijn intrede op de Europese markt. De hobbel: het bedrijf maakt gebruikt van genetisch gemodificeerde gistcellen om heem te produceren. Dit ingrediënt wordt gemaakt van leghemoglobine, een ijzerhoudend eiwitmolecuul uit soja. Impossible Foods neemt het DNA van soja-leghemoglobine, voegt het toe aan gist en fermenteert het. Ook gebruikt Impossible Foods Amerikaanse GMO-soja. Efsa oordeelt nu dat heem veilig is voor humane consumptie.
Het betekent overigens niet dat de Impossible Burger binnenkort in de Europese schappen ligt. Omdat het om GMO gaat, evalueert ook een apart GMO-panel de veiligheid van het ingrediënt.
Heem zorgt voor bloedende burger
De producten van Impossible Foods bevatten heem, omdat dit molecuul ervoor zorgt dat de burger ‘bloedt’. Daardoor smaakt de burger naar vlees, zo stelt het bedrijf.
Impossible Foods is de grote concurrent van Beyond Meat. Die laatste gebruikt geen GMO in zijn producten en zijn vleesvervangers liggen al sinds 2019 in de Europese schappen. Europa is een van de grootste markten als het gaat om vlees- en zuivelvervangers en is daarom aantrekkelijk voor buitenlandse voedingsproducenten.