Skip to content

Nutreco opent productiefaciliteit voor voer voor kweekvleescellen

Afbeelding

De faciliteit voor voer voor kweekvleescellen bevindt zich in Boxmeer, waar ook het hoofdkantoor van Nutreco staat. - Foto: ANP/Fotopersburo Dijkstra/Cor Salverius

Diervoedings- en aquafeedbedrijf Nutreco heeft de bouw van de productiefaciliteit voor kweekvleesvoer afgerond. Het kan op dit moment 50 kilo voer per week produceren.

De productiefaciliteit is de eerste van zijn soort, volgens Nutreco, en ook de eerste van het bedrijf. De ambitie is om honderden kilo’s per week te kunnen produceren. De faciliteit bevindt zich in Boxmeer (Noord-Brabant), waar ook het hoofdkantoor van Nutreco staat. Susanne Wiegel, hoofd van het alternatieve-eiwitprogramma: “De industrie van gecultiveerd eiwit bevindt zich in de ontwikkelingsfase. Een van de grootste uitdaging is het opkweken van cellen op een kostenefficiënte en duurzame manier. Wij zien mogelijkheden voor deze industrie om de wereldbevolking te voeden en daar willen wij een bijdrage aan leveren.”

Foodgrade-voer

Nutreco werkt al langer aan de ontwikkeling van ingrediënten voor het groeimedium dat wordt gebruikt voor de productie van kweekvlees. Nutreco maakt foodgrade-voer, dat betekent dat ze hun ingrediënten uit grondstoffen halen die gebruikt kunnen worden in humane voeding. Dat is een flinke kostenbesparing voor kweekvleesproducenten die nu hun voer op farmaceutisch kwaliteit inkopen.

Samenwerkingen met kweekvleesproducenten

Nutreco heeft samenwerkingen met Mosa Meat voor de ontwikkeling van kweekvlees voer en met het Amerikaanse BlueNalu. Dat bedrijf maakt gecultiveerde vis. Nutreco investeerde ook in beide bedrijven.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur