Met name het Britse team sprak zich uit over het gebrek aan vlees en eieren. Foto: Canva/vvmich
In dit artikel
Daags na de opening van de Olympische Spelen in Parijs serveert de catering meer dierlijk voedsel dan gepland. Op dringend verzoek van de atleten zijn meer eieren en vlees ingekocht.
De grootste cateringoperatie ter wereld moest vooral duurzaam en plantaardig worden, maar een groot deel van de atleten eet meer dierlijke maaltijden. De verantwoordelijke cateraar, Sodexo live, reageerde snel op de terugkoppeling van de atleten. “Bepaalde producten, zoals eieren en gegrild vlees, zijn bijzonder populair onder atleten, dus deze zijn meteen in grote hoeveelheden ingeslagen.” De CEO van de Olympische Spelen in Parijs, Etienne Thobois, zegt: “Er zijn extra dierlijke eiwitten ingekocht, zo’n 700 kilo eieren en een ton vlees, om aan de vraag van atleten te voldoen.”
Lees ook: Maaltijden bij Olympische Spelen vooral Frans, duurzaam en plantaardig
Eieren op rantsoen
Verschillende teams spraken zich uit over voedseltekorten, met name van dierlijke producten en het lange wachten op piekmomenten. De catering rantsoeneerde de eerste ochtend op de eieren, omdat er onvoldoende waren voor iedereen. Met name het Britse team sprak zich uit over het gebrek aan vlees en eieren en dat er soms zelfs rauw vlees werd geserveerd. Veel teams werken met eigen chefs tijdens de Olympische Spelen, maar Team Great Britain zei nog een extra chef mee te nemen voor de atleten die niet het Olympische dorp wilde eten. Verschillende atleten en voormalige olympiërs spraken zich uit over het nadelig effecten door deze voedselperikelen op de sportprestaties.
Terugkerende problemen tijdens Spelen
Deze logistieke problemen komen terug bij elke Olympische Spelen, net als discussies over voedselveiligheid. In Peking en Tokio speelde dezelfde discussies al. Parijs 2024 is zeker niet de eerste Spelen waarbij teams daarom hun eigen chefs meenemen.
Sodexo Live geeft aan dat het welbewust is van de waarde die atleten hechten aan hun dieet en dat het daar de maaltijdkeuzes op aanpast. De catering voor toeschouwers bestaat dan wel 60% plantaardige maaltijden, het aanbod voor atleten is rond de 30% plantaardig. Ook na de inkoop van extra dierlijke producten blijft deze verhouding voor atleten gelijk.