Dierlijke producten zoals vlees en rauwmelkse kaas zijn bekende bronnen van listeria, maar de ziekmakende bacterie kan ook in plantaardige vlees- en zuivelvervangers voorkomen. - Foto: Canva/digicomphoto
In dit artikel
Plantaardige vlees- en zuivelvervangers bieden een uitstekende omgeving voor Listeria monocytogenes, een ziekmakende bacterie. Dit voedselveiligheidsrisico wordt vaak onderschat, omdat de plantaardige basis zo afwijkt van de dierlijke basis van welbekende bronnen van listeria. En dat terwijl het een veelvoorkomende bodembacterie is. De kans op besmetting van het product met deze ziekmakende bacterie is aanwezig. Onderzoekers van WUR vertellen hoe zij werken aan groeimodellen die listeria voorspellen.
Een uitbraak van listeriose onder Franse zwangere vrouwen door vegan kaas was groot nieuws in 2022. Zowel de zieke zwangere vrouwen als de producent hadden dezelfde misvatting gemaakt: listeria groeit in rauwmelkse kaas en niet in de plantaardige vervanger.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp