Skip to content

Inzicht in listeria-groei voor veilige plantaardige vleesvervangers

Plantaardige vlees- en zuivelvervangers bieden een uitstekende omgeving voor listeria. Onderzoekers van WUR vertellen hoe zij werken aan groeimodellen die listeria voorspellen.

lysteria plantaardige vleesvervangers premium

Dierlijke producten zoals vlees en rauwmelkse kaas zijn bekende bronnen van listeria, maar de ziekmakende bacterie kan ook in plantaardige vlees- en zuivelvervangers voorkomen. - Foto: Canva/digicomphoto

Plantaardige vlees- en zuivelvervangers bieden een uitstekende omgeving voor Listeria monocytogenes, een ziekmakende bacterie. Dit voedselveiligheidsrisico wordt vaak onderschat, omdat de plantaardige basis zo afwijkt van de dierlijke basis van welbekende bronnen van listeria. En dat terwijl het een veelvoorkomende bodembacterie is. De kans op besmetting van het product met deze ziekmakende bacterie is aanwezig. Onderzoekers van WUR vertellen hoe zij werken aan groeimodellen die listeria voorspellen.

Een uitbraak van listeriose onder Franse zwangere vrouwen door vegan kaas was groot nieuws in 2022. Zowel de zieke zwangere vrouwen als de producent hadden dezelfde misvatting gemaakt: listeria groeit in rauwmelkse kaas en niet in de plantaardige vervanger.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen