Skip to content

Arla heeft vertrouwen in plantaardig Lurpak en lanceert het op thuismarkt

Vorig jaar kondigde Arla deze stap al aan, maar vanaf 21 augustus is de plantaardige botervariant van het merk Lurpak te koop in het VK en Denemarken.

arla plantaardig lurpak

Arla lanceert een plantaardige variant van hun iconische Lurpak boter. Foto: Arla Foods

Arla heeft de plantaardige botervariant van Lurpak gelanceerd in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. De Deense zuivelgigant belooft dezelfde ervaring dat de plantaardige Lurpak dezelfde ervaring geeft als het origineel.

Vorig jaar kondigde Arla deze stap al aan, maar vanaf 21 augustus is de botervervanger te koop in supermarkten in het VK en Denemarken. Arla heeft lang gewacht met de introductie van een plantaardige Lurpak, omdat het bedrijf de ‘premium smaak en ervaring van het origineel willen evenaren’. De plantaardige Lurpak is een variant op de Lurpak Smeerbaar, een hybride zuivelproduct dat voor 23% uit koolzaadolie bestaat.

Lurpak Plant Based wordt gemaakt met verschillende plantaardige oliën: raapzaadolie, kokosolie en shea-olie in combinatie met haver, water, wortelconcentraat, citroenconcentraat en wat zout. Daar is een bacteriecultuur aan toegevoegd.

Zuivel blijft de kern

Toen Arla vorig jaar de plantaardige botervervanger aankondigde, kwam er een hoop kritiek vanuit Britse boeren. Die stelde dat de zuivelcoöperatie hiermee zuivel ondermijnde. Peter Girotz-Carlsen, chief commercial officer van Arla Foods Europa, vertelt nu opnieuw dat boeren zich geen zorgen hoeven te maken: “Als een coöperatie van boeren zal zuivel altijd een centraal punt van Arla blijven. Maar om de positie van onze merken te versterken en nieuwe consumenten willen aantrekken, moeten we innoveren. We geloven dat er ruimte is voor zowel zuivelproducten als alternatieven.”

Testen op thuismarkt

Het is gebruikelijk voor Arla om eerst producten op de thuismarkt te introduceren en wanneer deze succesvol blijken verder uit te rollen. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook bij de zuivelvervanger Arla Jörd.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur